Belavii ubývá možností, jak létat do Evropské unie. Stopku mají nově od Poláků i Litevců

Druhý Embraer E195-E2 pro Belavia Airlines. Foto: BelaviaDruhý Embraer E195-E2 pro Belavia Airlines. Foto: Belavia

Na čtvrtek dopravce zrušil všechny lety do zemí EU.

Běloruská státní letecká společnost Belavia bude mít od zítřka velký problém obsloužit většinu svých evropských destinací v letovém řádu. Ze sousedících zemí mohou její letadla využívat již pouze ruský a ukrajinský vzdušný prostor.

Od dnešních 22 hodin nesmí běloruská letadla používat polský vzdušný prostor, od půlnoci pak litevský. Obě země tak následovaly jiné státy, které zakázaly běloruským letadlům přelet nebo přistání. Důvodem je nedělní únos letadla Ryanairu na lince Atény – Vilnius a následné zadržení novináře a odpůrce běloruské vlády Ramana Prataseviče, který byl na palubě letounu.

K blokádě se kromě Česka dnes přidalo například i Slovensko. „Toto rozhodnutí je projevem solidarity a vyjádřením nesouhlasu s bezprecedentním aktem, který se před několika dny stal ve vzdušném prostoru Běloruska,“ napsal slovenský ministr dopravy Andrej Doležal na Facebooku.

Belavia na svých stránkách zatím neuvádí, jaké lety zruší, z rezervačního systému je ale patrné zrušení linek například do Milána, Amsterdamu nebo Varšavy. Nelétá ani na sousední Ukrajinu, ta dovoluje běloruským dopravcům nadále využívat její vzdušný prostor, nesmí zde však přistát.

Dvouhodinové vyčkávání a návrat zpět

Zákazy přeletů v některých evropských zemích vedly dnes ke kuriózním situacím. Piloti Belavie na trase z Minsku do Barcelony krátce po startu obdrželi informaci, že se pro ně uzavřel francouzský vzdušný prostor a dvě hodiny vyčkávali na další pokyny. Nakonec se vrátili zpět do Minsku. Belavia ve své zprávě uvedla, že jakékoliv pokusy o získání jiné trasy byly neúspěšné.

Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí označil postup Francie za letecké pirátství. Prezident Alexander Lukašenko a řada českých trollů v diskuzích dnes uvedli, že nedělní únos byl naprosto v pořádku a v souladu s mezinárodními předpisy. Postup Běloruska dnes pochválil na půdě Sněmovny také poslanec Lubomír Volný, odborník na letecký rozstřik koronaviru nad Brnem.

Evropské řízení letového provozu Eurocontrol doporučilo aerolinkám, aby se po nedělním incidentu Bělorusku vyhýbaly. Pro Bělorusko může jít o citelný výpadek příjmů. Podle údajů Eurocontrol činily v roce 2019 příjmy Běloruska od leteckých dopravců za využití vzdušného prostoru a tamních letišť celkem 85 milionů eur, z toho zhruba čtvrtina připadla na dopravce ze zemí EU.

Tagy Belavia Bělorusko FR4978
84 komentářů