Belavia letí do Prahy naposledy, ČSA začnou Bělorusko oblétávat

Embraer E175 v barvách Belavie v Praze. Foto: Letiště PrahaEmbraer E175 v barvách Belavie v Praze. Foto: Letiště Praha

Stopka pro běloruské aerolinky se týká i využití českého vzdušného prostoru.

Letecká společnost Belavia dnes ve 13:05 přilétne naposledy do Prahy. Provoz na lince do Minsku musí běloruský dopravce zatím na neurčito zastavit, stejně jako přelety přes české území. O stopce dnes rozhodla česká vláda.

Jde o reakci na nedělní únos letadla Ryanairu na lince z Atén do Vilniusu. Armádní letoun přinutil piloty těsně u hranic s Litvou změnit směr a přistát v Minsku.

Belavia do Prahy létá třikrát týdně, na linku většinou nasazuje Embraer E195. Loni v první vlně byla prakticky jedinou aerolinkou, která i v době největšího lockdownu dál létala. Letiště Praha na svých stránkách uvedlo, že dnešní let bude ještě odbaven.

O rozhodnutí vlády informoval ministr dopravy Karel Havlíček. Ke stejnému kroku už přistoupily i jiné země, například Francie, Litva, Švédsko a Lotyšsko, Velká Británie a Ukrajina. Vicepremiér uvedl, že pozastavení platnosti schváleného letového řádu bude trvat do doby vyšetření incidentu.

Řada dopravců se rozhodla oblétávat Bělorusko, včera jim to doporučil i Eurocontrol. Mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková dnes pro ČTK uvedla, že trasa letu ČSA do Moskvy povede mimo Bělorusko. Průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com. Už včera letadlo Smartwings mezi Tbilisi a Tampere využilo jinou trasu než přes Bělorusko.

Uzavírající se vzdušný prostor v EU přináší Belavii velké komplikace. Ukazuje to let z Minsku do Barcelony, který již dvě hodiny krouží nad Běloruskem.

Běloruský prezident Alexander Lukašenko dnes podle ruské agentury Ria Novosti sdělil, že nedělní postup byl zcela zákonný a chránil lidi v souladu se všemi mezinárodními normami. Lukašenko v prvním veřejném vystoupení po incidentu také mimo jiné prohlásil, že ti, kdo přejí Bělorusku špatné věci, přešli od organizace nepokojů k fázi, kdy se snaží Bělorusko zadusit.

Tagy Belavia Bělorusko České aerolinie ČSA
83 komentářů