Bělorusové přinutili letadlo Ryanairu přistát v Minsku. Na palubě byl novinář kritizující vládu

Ryanair a jeho Boeing 737-800. Foto: RyanairRyanair a jeho Boeing 737-800. Foto: Ryanair

Letadlo přinutil k návratu Mig-29, novinář byl v Minsku zatčen.

K nezvyklému manévru dnes přinutila běloruská armáda posádku letadla Ryanairu na letu z Atén do litevského Vilniusu. Zahraniční politici mluví o státním terorismu.

Let číslo FR4978 musel nouzově přistát na poté, co k němu vzlétl Mig-29 běloruské armády a donutil posádku těsně před bělorusko-litevskou hranicí k přistání v Minsku. Zprávu potvrdily agentura Reuters a Deutsche Welle. Průběh letu ukazuje Flightradar24.com.

Na případ upozornily stránky Media Solidarity Belarus. Podle dostupných informací byl na palubě Raman Pratasevič, který si už před odletem z Atén stěžoval známému na nezvyklý zájem jednoho muže před nástupem do letadla, který se snažil fotit jeho pas.

Pratasevič pracuje jako šéfredaktor webu Golovnogo Mozga, který Lukašenkův režim považuje za extremistický. Pratasevič byl po přistání zatčen. Podle vyjádření oficiálních běloruských médií ovládaných Lukašenkem piloti naopak žádali o pomoc. Opoziční server Nexta napsal, že důvodem bylo podezření, že je na palubě bomba. Po přistání žádná výbušnina na palubě nebyla nalezena. Tisková služba prezidentova úřadu potvrdila, že bylo letadlo odkloněno z trasy a že armáda poslala svou stíhačku, aby ho zadržela.

Letadlo Ryanairu odletělo do Vilniusu těsně před 20. hodinou.

Krok Běloruska odsoudila řada evropských politiků. „Obáváme se, že běloruský režim zneužil zákon o mezinárodní letecké dopravě k pronásledování svých oponentů. Vyzýváme k vyšetření případu a okamžitému propuštění Ramana Prataseviče a všech cestujících letu společnosti Ryanair do Vilniusu,“ uvedl na twitteru český ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že jakékoli porušení pravidel mezinárodní letecké dopravy musí mít následky. Polský premiér Mateusz Morawiecki čin Běloruska označil za „státní terorismus“ a vyzval EU, aby projednala sankce vůči Minsku.

Na palubě letadla bylo 170 lidí z 12 zemí, včetně 94 Litevců

Tagy Bělorusko Ryanair
177 komentářů