ŘVC si pochvaluje zájem o nová přístaviště na Labi. Využilo je na 600 lodí

Přístaviště rekreačních lodí v Roudnici nad Labem. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních lodí v Roudnici nad Labem. Pramen: ŘVC

Pro příští sezónu má být dokončeno přístaviště v Brandýse nad Labem, v roce 2024 by měly začít práce také na přístavišti malých plavidel v Nymburce.

Čtyři nová přístaviště pro rekreační lodě, která Ředitelství vodních cest (ŘVC) letos mezi červnem a srpnem zprovoznilo na Labi, našla své uživatele. Nové zázemí v Roudnici nad Labem, Štětí, Čelákovicích a Poděbradech za několik měsíců zkrácené sezony využilo na 600 plavidel.

„Tato čísla jednoznačně potvrzují poptávku po využívání veřejných přístavišť a potenciál rekreační plavby. Věřím, že Labe se tak zařadí po bok oblíbených destinací turistického ruchu na lodích, jako je Baťův kanál a Vltava,“ uvedl šéf ŘVC Lubomír Fojtů.

Největší zájem byl podle něj o zastavení v Roudnici nad Labem, za kterou následují Čelákovice. Obě tato přístaviště byla otevřena koncem června. Pokud jde o naplněnost kapacity, nejatraktivnější byly Poděbrady, kde ale bylo přístaviště zprovozněno až v srpnu. Kapacita zde byla naplněna ze 65 procent. „Nicméně také v průmyslovém městě Štětí přistálo téměř 100 lodí,“ doplnil Fojtů.

Veřejná přístaviště pro malou plavbu v Čelákovicích a Poděbradech jsou první svého druhu na Labi ve Středočeském kraji. V letošním roce probíhají práce ještě na veřejných přístavištích pro malá plavidla v Kolíně, v Ústí nad Labem-Brné a na Vltavě v Davli. Pro příští sezónu má být dokončeno přístaviště v Brandýse nad Labem, v roce 2024 by měly začít práce také na přístavišti malých plavidel v Nymburce.

Lodní turisté putující po Labi mohou ve veřejných přístavištích vyvázat plavidlo až na 48 hodin. K dispozici jsou přípojky elektrické energie a na vybraných přístavištích i pitné vody. Cílem ŘVC je přizpůsobit labskou vodní cestu, která byla historicky budována pro velké nákladní lodě, i malé turistické plavbě.

Přístaviště rekreačních lodí na Labi. Pramen: ŘVC

Přístaviště rekreačních lodí na Labi. Pramen: ŘVC

Tagy Labe rekreační plavba ŘVC vltavsko-labská vodní cesta
13 komentářů