Štětí má nové přístaviště pro rekreační plavidla, pojme 12 lodí

Veřejné přístaviště ve Štětí. Pramen: ŘVCVeřejné přístaviště ve Štětí. Pramen: ŘVC

Letos jde již o čtvrté nové přístaviště pro malá plavidla na Labi. Další se otevře v Poděbradech.

Město Štětí má od čtvrtka nové veřejné přístaviště pro rekreační plavidla. Přístavní molo nedaleko centra pojme až 12 lodí o délce do 20 metrů. Ředitelství vodních cest (ŘVC) je nechalo zbudovat za 25 milionů korun v rámci plánů na vylepšení Labe pro rekreační plavbu.

„Letos jde již o čtvrté nové přístaviště pro malá plavidla na Labi. Za čtrnáct dní otevřeme ještě další přístaviště v Poděbradech. Na Labi se tak začíná rýsovat souvislá síť veřejných přístavišť,“ uvedl šéf ŘVC Lubomír Fojtů.

Stejně jako na ostatních veřejných přístavištích bude možné ve Štětí zakotvit loď na 48 hodin zdarma a z odběrných sloupků pomocí přístavní karty čerpat elektřinu. Na vodu přístaviště napojeno není.

Molo ve Štětí je, obdobně jako v nedaleké Roudnici nad Labem, konstruováno jako pevné ocelové s dřevěnou palubou. Je vybaveno šesti šikmými výložníky, u kterých se mohou plavidla vyvazovat. Celé molo má délku 62,4 metru, při povodních se počítá s jeho zatápěním.

Výložníky jsou plovoucí a sklopné, což má zajistit jejich bezpečnou polohu v případě povodní. Přístup na molo zajišťuje čtyřmetrová lávka. Město na břehu vybudovalo chodník.

Stavba nového přístaviště ve Štětí (říjen 2022). Pramen: ŘVCVeřejné přístaviště ve Štětí. Pramen: ŘVCVeřejné přístaviště ve Štětí. Pramen: ŘVC
Tagy přístaviště Štětí Ředitelství vodních cest rekreační plavba
Žádné komentáře