Poděbrady mají dvě nová přístaviště, pro rekreační plavidla a osobní lodě

Přístaviště rekreačních lodí, Poděbrady. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních lodí, Poděbrady. Pramen: ŘVC

Stání pro malá plavidla se aktuálně staví i v Kolíně, chystá se v Nymburce a Brandýse nad Labem.

V Poděbradech byla v pátek uvedena do provozu dvě nová veřejná přístaviště. První bude sloužit jako zastávka osobních lodí, druhé poskytne zázemí rekreačním plavidlům. Přístaviště financovalo Ředitelství vodních cest (ŘVC), celkem obě vyšla na 36 milionů korun.

„Zejména se těšíme na návštěvníky města na malých rekreačních plavidlech, která budou moci po letech příprav konečně pohodlně přistávat u nového mola s nádherným výhledem přímo na zámek,“ uvedl starosta města Roman Schulz.

Molo pro rekreační lodě je umístěno na levém břehu, vodní turisté tak musejí při cestě do centra přejít řeku po nedalekém mostě. Molo má délku 72 metrů, k jeho sedmi výložníkům se může vyvázat až 14 malých lodí. Na 48 hodin je stání zdarma. Molo je přichyceno k vysokým dalbám, což umožňuje jeho pohyb nahoru a dolů, a při povodních jej tak nebude třeba demontovat.

Zastávka osobních lodí je na pravém břehu blízko centra. Ocelový plovoucí můstek má rozměry 9 × 4 metry. Pro nástup a výstup cestujících slouží dvě výškové úrovně. U můstku se může vyvázat až 84 metrů dlouhé plavidlo. Molo je ukotveno k masivním blokům na břehu, aby odolalo i největším povodním.

Turisté na Labi ve Středočeském kraji mohou využívat celkem čtyři veřejná přístaviště pro osobní lodní dopravu (v Čelákovicích, Nymburce, Poděbradech a Kolíně) a dvě přístaviště pro malá plavidla (v Čelákovicích a Poděbradech). Stání pro malá plavidla se aktuálně staví i v Kolíně, chystá se v Nymburce a Brandýse nad Labem.

Přístaviště rekreačních lodí, Poděbrady. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních lodí, Poděbrady. Pramen: ŘVCPřístaviště osobních lodí, Poděbrady. Pramen: ŘVCLabe v Poděbradech před výstavbou přístaviště. Pramen: ŘVC
Tagy přístaviště Poděbrady ŘVC
1 komentář