Nové přístaviště v Roudnici je hotovo, lodím se otevře s příchodem prázdnin

Přístaviště Roudnice nad Labem. Pramen: ŘVCPřístaviště Roudnice nad Labem. Pramen: ŘVC

Přístaviště v Roudnici je osmým veřejným přístavištěm, které stát letos otevřel.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) ukončilo stavbu přístaviště pro rekreační lodě v Roudnici nad Labem. Molo o délce 75 metrů pojme u osmi šikmých výložníků až 15 plavidel, která zde budou moci doplnit vodu nebo se připojit k elektřině. Provozu se úvaziště otevře 1. července.

„V Roudnici nebylo doposud žádné veřejné přístaviště k dispozici. Jsme rádi, že se to dnešním dnem mění. Labe je důležitou součástí našeho města a těší nás, že díky novému přístavišti je řeka nyní s městem propojena i turisticky,“ uvedl starosta Roudnice František Padělek.

Přístaviště Roudnice nad Labem. Pramen: ŘVCPřístaviště Roudnice nad Labem. Pramen: ŘVCPřístaviště Roudnice nad Labem. Pramen: ŘVCStavba přístaviště v Roudnici nad Labem (září 2022). Pramen: ŘVCServisní centrum pro lodě, Roudnice nad Labem. Vizualizace. Pramen: ŘVCServisní centrum pro lodě, Roudnice nad Labem. Vizualizace. Pramen: ŘVC

Přístaviště v Roudnici je osmým veřejným přístavištěm, které ŘVC letos otevřelo. Před několika dny se například otevřela dvě přístaviště na Labi v Čelákovicích nebo přístav ve Strážnici na Baťově kanálu. Slavnostní otevření nových přístavišť chystá ŘVC aktuálně ve Štětí a v Poděbradech. „Vzniká tak souvislá řada veřejných přístavišť vytvářející spolehlivé zázemí pro volný čas strávený putováním po vodní cestě a poznáváním okolí,“ uvedl šéf ŘVC Lubomír Fojtů.

Nové přístavní molo v Roudnici je umístěno nad jezem, kde hladina vody téměř nekolísá. Proto je na rozdíl od jiných labských a vltavských přístavišť konstruováno jako pevné. Při povodních pak bude částečně nebo zcela zatopeno. Postavil jej Metrostav za 30 milionů.

Nejde přitom o jedinou infrastrukturu pro lodě v Roudnici. Přibližně 250 metrů po proudu od přístaviště vyrůstá nové servisní centrum, jehož součástí bude i čerpací stanice pro lodě. Staví jej Strabag Rail, náklady činí 88 milionů. Podobné servisní centrum na Labi zcela chybí, Roudnice bude první takto vybavenou lokalitou.

Tagy přístaviště Roudnice na Labem rekreační plavba ŘVC
Žádné komentáře