Čelákovice mají dvě nová přístaviště, pro osobní dopravu i rekreační lodě

Přístaviště rekreačních lodí, Čelákovice. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních lodí, Čelákovice. Pramen: ŘVC

ŘVC ještě letos hodlá otevřít nová přístaviště například v Poděbradech, Roudnici nad Labem a ve Štětí.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) slavnostně zahájilo provoz dvou nových přístavišť na Labi v Čelákovicích. Přístaviště pro velké osobní lodě i molo pro malá rekreační plavidla vznikla na levém břehu v blízkosti lávky pro pěší nedaleko centra.

„Těší nás, že se Čelákovice zařadily do seznamu veřejných přístavišť, kde je možné zdarma zakotvit,“ uvedl starosta města Josef Pátek. Kotvení zdarma až na 48 hodin nabízí přístaviště pro malé rekreační lodě, které je umístěno zhruba 85 metrů proti proudu od nové zastávky osobních lodí.

 

Přístaviště rekreačních lodí, Čelákovice. Pramen: ŘVCPřístaviště rekreačních lodí, Čelákovice. Pramen: ŘVCPřístaviště osobních lodí, Čelákovice. Pramen: ŘVCZahájení stavby přístaviště Čelákovice (září 2022). Pramen: ŘVC

Molo pro rekreační lodě tvoří 10 železobetonových pontonů o celkové délce 83 metrů a šířce 2,5 metru. Paluba mola je dřevěná. Šikmé sklopné výložníky umožňují vyvázání až 16 plavidel do délky 20 metrů. U zastávky pro osobní lodě pak může zakotvit loď dlouhá až 84 metrů.

Na obou přístavištích lze z odběrných sloupků čerpat elektřinu a vodu (zprovoznění zásobování vodou je plánováno na podzim letošního roku). Mola mají konstrukci, která umožňuje jejich trvalé ponechání na místě i přes zimu. Bezpečně by měla odolat i největším povodním na Labi.

Celkové náklady na stavbu obou přístavišť dosáhly částky 40,5 milionu korun. Stavbu provedla Labská, strojní a stavební společnost.

ŘVC chce Labe postupně více přizpůsobit rekreační plavbě, která vzkvétá na horní Vltavě a na Baťově kanálu. Ještě letos hodlá otevřít nová přístaviště například v Poděbradech, Roudnici nad Labem a ve Štětí.

Tagy přístaviště Čelákovice Ředitelství vodních cest rekreační plavba ŘVC
1 komentář