ŘVC chce vybudovat v Týně nad Vltavou servisní centrum pro lodě

Vizualizace servisního střediska pro lodě v Týně nad Vltavou. Pramen: ŘVC/dokumentace EIAVizualizace servisního střediska pro lodě v Týně nad Vltavou. Pramen: ŘVC/dokumentace EIA

Zařízení má sloužit rekreačním plavidlům i velkým osobním lodím. Součástí centra bude i portálový jeřáb. 

Ředitelství vodních cest (ŘVC) hodlá v letech 2024 až 2025 vybudovat na kraji Týna nad Vltavou servisní centrum pro lodě, které bude spádové pro celou vltavskou vodní cestu mezi Českými Budějovicemi a hrází Orlíka. Vyplývá to z oznámení, které ŘVC poslalo do procesu posouzení vlivu na okolí, zatím do tzv. zjišťovacího řízení.

Zařízení má sloužit rekreačním plavidlům i velkým osobním lodím (vltavskou cestu mohou využívat lodě až 45 metrů dlouhé a téměř šest metrů široké s výtlakem až 300 tun). Součástí centra bude i portálový jeřáb.

Součástí servisních služeb bude například odběr splaškových vod, odběr nádních vod, odběr odpadků, výdej pitné vody, spouštění či vyzvedávání lodí nebo čerpací stanice (včetně LNG). Stavba naopak nebude sloužit pro vystupování a nastupování cestujících.

Středisko má vzniknout na levém břehu Vltavy za areálem čističky odpadních vod. Zatím jedinou veřejnou čerpací stanici na sto kilometrech řeky mezi Budějovicemi a Orlíkem má od června 2021 přístav Hluboká nad Vltavou.

Tagy rekreační plavba ŘVC Týn nad Vltavou
Žádné komentáře