Obrazem: Policie dostala na Veslařském ostrově nové lodní garáže, zaplatil je fond dopravy

Nové lodní garáže policie u Veslařského ostrova. Pramen: ŘVCNové lodní garáže policie u Veslařského ostrova. Pramen: ŘVC

Pomocí daleb může molo s garážemi klesat a stoupat spolu s hladinou. Stání by tak neměly ohrozit ani povodně o síle té z roku 2002.

Poříční oddělení pražské policie získalo na Veslařském ostrově nové zázemí pro svá plavidla. Do provozu bylo slavnostně uvedeno tento týden. Novinkou jsou především dvě garáže, které pojmou pět plavidel. Náklady přes 23 milionů korun pokryl Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).

„Význam činnosti policie na českých vodních cestách dále narůstá spolu se zvyšujícím se počtem malých rekreačních plavidel řízených jejich vůdci s omezenými zkušenostmi. Jsme proto velmi rádi, že můžeme spolupracovat s policií při zajištění potřebného zázemí pro dozor nad bezpečností, obdobně jako se to děje na nových dálnicích,“ uvedl náměstek ministra dopravy Václav Bernard.

Molo pro bezpečné vyvázání policejních lodí i za největších povodní zřídilo na Veslařském ostrově Ředitelství vodních cest (ŘVC) už v roce 2015. Nyní byly doplněny dvě garáže, z nichž jedna pojme dvě a druhá tři plavidla. Každé místo pro vyvázání lodě je široké 3,5 až 4 metry a dlouhé 10,8 metru.

„Kryté stání tvořené mohutnými železobetonovými plováky vyplněnými polystyrenem a ocelovou konstrukcí s plechovým opláštěním zajišťuje pohodlný přístup k plavidlům za každého počasí,“ doplnil šéf ŘVC Lubomír Fojtů.

Jedno stání ve dvojgaráži je navíc vybaveno zdvihacím zařízením, které umožní vyzvednout plavidlo o nejvyšší hmotnosti 10 tun až metr nad hladinu pro pravidelnou kontrolu a údržbu. Garáže jsou upevněny k plovoucímu molu délky 45 metrů z roku 2015. Pomocí vysokovodních daleb může molo s garážemi klesat a stoupat spolu s hladinou. Stání by tak neměly ohrozit ani povodně o síle té z roku 2002.

Stavbu provedla společnost Metrostav DIZ.

Nové lodní garáže policie u Veslařského ostrova. Pramen: ŘVCNové lodní garáže policie u Veslařského ostrova. Pramen: ŘVCNové lodní garáže policie u Veslařského ostrova. Pramen: ŘVCNové lodní garáže policie u Veslařského ostrova. Pramen: ŘVCNové lodní garáže policie u Veslařského ostrova. Pramen: ŘVCNové lodní garáže policie u Veslařského ostrova. Pramen: ŘVC
Tagy policie rekreační plavba ŘVC vltavsko-labská vodní cesta
4 komentáře