Ruslan letí podruhé do Česka, roušky a spol. dorazily letadly Smartwings a China Eastern, chystají se Bamboo Airways

Antonov An-124 Ruslan v Pardubicích. Foto: Vláda ČRAntonov An-124 Ruslan v Pardubicích. Foto: Vláda ČR

Nákladní letoun Antonov An-124 letí podruhé do Česka s nákladem zdravotnického materiálu. V 6:37 středoevropského času odstartoval z čínského Šen-čenu.

Nákladní letoun Antonov An-124 letí podruhé do Česka s nákladem zdravotnického materiálu. V 6:37 středoevropského času odstartoval z čínského Šen-čenu. V noci přistál v Praze další letoun Smartwings s nákladem roušek, respirátorů a dalšího materiálu ze Šanghaje, v časných ranních hodinách pak i Airbus A330 společnosti China Eastern.

Boeing 737-900 přistál v Praze v 1:36. Kdy vzlétnou další česká letadla do Číny není zatím jasné. Na palubě bylo 1,9 milionu roušek a 100 000 respirátorů, hned po příletu je začali hasiči vykládat.

Ve 4:19 přistál na Letišti Václava Havla už potřetí letoun společnosti China Eastern s nákladem zdravotnického materiálu. Tentokrát přiletěl Airbus A330, letadlo, již odletělo zpět do Šanghaje. Část této zásilky míří i na Slovensko.

Největší náklad přiveze Ruslan, kterého si Česko pronajalo díky svému členství v NATO. Při prvním letu přivezl do Česka 106 tun materiálu.

Ruslan strávil v Šen-čenu kvůli nakládce přes dvanáct hodin. Jeho trasa vedla jako minule přes pákistánské Karáčí, kde letoun přistál ve 14:30 středoevropského času. První cesta z Číny o víkendu mu s mezipřistáním pro doplnění paliva trvala zhruba dvacet hodin. Letadlo je už na cestě do Pardubic, kde má přistát po jedné hodině ranní.

Česko plánuje za nákupy zdravotnických prostředků vynaložit přes tři miliardy korun.

Podle agentury ČTK ve středu přiletí z Hanoje zásilka 250 000 respirátorů letadlem vietnamské aerolinky Bamboo Airways. Novinářům to řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Vietnamská vláda podle něj povolila jejich vývoz v situaci uzavření tamního trhu s pomůckami. Letadlem přiletí z Vietnamu také 150 Čechů a 50 občanů ostatních států Evropské unie. Půjde tak o první let Bamboo Airways do Prahy. Ty měly začít s Boeingem 787-9 Dreamliner začít létat do Prahy na konci března, zatím je start posunut na konec dubna.

Tagy Antonov An-124 Ruslan China Eastern letecký most Česko - Čína smartwings
19 komentářů