Rána pro letecké cargo. Po selhání motoru v Novosibirsku dopravce dobrovolně uzemnil všechny Ruslany

Antonov An-124 v barvách Volga Dnepr AirlinesAntonov An-124 v barvách Volga Dnepr Airlines

Uzemnění letadel přichází v době vrcholící poptávky po nákladní letecké dopravě.

Letecká společnost Volga-Dnepr se rozhodla uzemnit všech osm nákladních letadel Antonov An-124 Ruslan na neurčito. Důvodem je nouzové přistání kvůli výpadku motoru před dvěma týdny v Novosibirsku.

Zpráva přichází v době, kdy má dopravce velmi vytížené kapacity a vrcholí každoroční nákladní špička v letecké dopravě. Ruslany této společnosti se objevují pravidelně v Česku, na jaře přivezly z Číny zdravotnický materiál.

O vyřazení letadel z provozu informoval server The Loadstar. Dopravce své rozhodnutí označil jako „zodpovědný krok“. Ruským úřadům oznámil, že všech osm strojů ve flotile vyřadil dočasně z provozu.

„Důležitá je především bezpečnost, proto jsme se rozhodli k tomuto kroku,“ vysvětlil Konstantin Vekšin, obchodní ředitel aerolinek. Zákazníkům dopravce oznámil, že nemůže dodržet nasmlouvané přepravy, firma měla přitom na následující týdny letadla plně vytížená.

K události došlo 13. listopadu. Krátce po startu s nákladem automobilových součástek do Vídně ztratilo letadlo spojení, proto se piloti rozhodli pro návrat zpět do Novosibirsku. Po přistání letadlo vyjelo asi o 300 metrů z dráhy a bylo poměrně silně poškozeno. Jeden z motorů nešlo vypnout a běžel dál tři hodiny po nouzovém přistání, jeden motor byl poškozen. Podle výpovědi kapitána vybuchl motor č. 2 krátce po vzletu. I přes skutečnost, že přestala fungovat elektronika, bylo možné letadlo dál ovládat.

„Pro naše zákazníky je to velmi bolestivé rozhodnutí, protože trh zažívá velký růst. Budeme s nimi řešit tuto situaci, ale zcela jistě může dojít ke zpoždění řady dodávek,“ dodal Vekšin. Věří, že k podobnému kroku se odhodlají i ukrajinské Antonov Airlines. V provozu je celkem jen dvacet těchto strojů.

Tagy Antonov An-124 Ruslan Top Volga Dnepr Airlines
59 komentářů