Ruský dopravce vrací po odstávce do provozu prvního Ruslana

Antonov An-124 v barvách Volga Dnepr AirlinesAntonov An-124 v barvách Volga Dnepr Airlines

Dopravce věří, že po nouzovém přistání v Novosibirsku postupně vrátí do provozu všech svých osm letadel.

Letecká společnost Volga-Dnepr vrací do provozu jeden z největších nákladních letounů na světě: Antonov An-124-100.

Dopravce to oznámil v tiskové zprávě. Stalo se tak poté, co firma dokončila kompletní kontrolu letadla přezdívaného Ruslan. Stroj patří mezi největší nákladní letadla světa. Odstavení dvanácti letadel ruského dopravce přineslo v závěru roku velké komplikace pro mezinárodní nákladní leteckou dopravu.

„První letadlo již létá a vše nasvědčuje tomu, že bychom mohli provoz všech letounů postupně obnovit. Kontrola běží podle plánu,“ řekl obchodní ředitel Volga-Dnepr Konstantin Vekšin.

Volga-Dnepr má ve flotile celkem osm těchto letounů z celkových dvaceti vyrobených. Zbytek provozuje ukrajinský dopravce Antonov Airlines, ten provoz těchto letadel neomezil. Ruská společnost se k dočasnému přerušení provozu rozhodl po nouzovém přistání v Novosibirsku.

K události došlo 13. listopadu. Krátce po startu s nákladem automobilových součástek do Vídně ztratilo letadlo spojení, proto se piloti rozhodli pro návrat zpět do Novosibirsku. Po přistání letadlo vyjelo asi o 300 metrů z dráhy a bylo poměrně silně poškozeno. Jeden z motorů nešlo vypnout a běžel dál tři hodiny po nouzovém přistání, jeden motor byl poškozen. Podle výpovědi kapitána vybuchl motor č. 2 krátce po vzletu. I přes skutečnost, že přestala fungovat elektronika, bylo možné letadlo dál ovládat.

Tagy An-124 Antonov An-124 Ruslan Volga Dnepr Airlines
11 komentářů