Kanadská vláda nařídila konfiskaci ruského Antonovu odstaveného v Torontu

Antonov An-124 v barvách Volga Dnepr AirlinesAntonov An-124 v barvách Volga Dnepr Airlines

Letadlo je déle než rok odstavené v Torontu, Kanada ho předá Ukrajině.

Kanadská vláda v sobotu nařídila konfiskaci ruského nákladního letounu Antonov An-124, který je kvůli ruské invazi na Ukrajinu odstavený na letišti v Torontu. O chystaném zabavení tohoto stroje mluvil kanadský premiér Justin Trudeau v Kyjevě po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kanadská vláda ho chce předat Ukrajině.

Antonov An-124 registrace RA-82078, který stojí v Torontu, podle kanadských úřadů patří dceřiné společnosti dvou ruských firem, na něž Ottawa uvalila sankce kvůli jejich spoluúčasti na válce na Ukrajině. Letoun je v barvách společnosti Volga Dnepr Airlines.  Cílem konfiskace největšího dopravního letounu je „vyvinout další tlak na Rusko, aby zastavilo ilegální válku proti Ukrajině“, uvedlo kanadské ministerstvo zahraničí.

Jde o první hmotný majetek, který kanadská vláda zabavuje Rusku na základě sankčních pravidel, která přijala loni po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Loni v prosinci vláda oznámila, že zmrazí 26 milionů amerických dolarů (573 milionů korun) společnosti patřící ruskému oligarchovi Romanu Abramovičovi, který je na kanadském sankčním seznamu.

Portál globalnews.ca připomíná, že ukrajinský premiér Denys Šmyhal v dubnu na facebooku napsal, že Kanada podle všeho připravuje konfiskaci Antonovu 124 a že letadlo bude společně s dalším ruským majetkem předáno Ukrajině. Kanadská vláda uvádí, že pokud stroj skutečně propadne státu, chce Kanada spolupracovat s ukrajinskou stranou na tom, jak ho využít na odškodnění obětí porušování lidských práv, na obnovu mezinárodního míru a stability nebo na obnovu Ukrajiny.

„Tím, že Kanada povoluje konfiskaci Antonovu 124, dává najevo, že ti, kdo mají zisk z ilegální ruské války na Ukrajině, nezůstanou nepotrestáni,“ uvedla vláda v Ottawě.

Kanada, která má jednu z největších ukrajinských diaspor na světě, podporuje Ukrajinu od samého začátku ruské invaze. Trudeau v sobotu v Kyjevě ohlásil další balík vojenské pomoci v hodnotě 500 milionů kanadských dolarů (asi 8,2 miliardy korun).

Tagy An-124 Antonov An-124 Ruslan Kanada sankce vůči Rusku Volga Dnepr Airlines
56 komentářů