Rudišův manuál na použití železnice vyšel česky. Spisovatel chce motivovat čtenáře, aby sedli do vlaku

Křest českého vydání Návodu k použití železnice (zleva Joachim Dvořák z Labyrintu, Jaroslav Rudiš, Pavel Peterka a Pavel Židlík. Foto: České dráhyKřest českého vydání Návodu k použití železnice (zleva Joachim Dvořák z Labyrintu, Jaroslav Rudiš, Pavel Peterka a Pavel Židlík. Foto: České dráhy

Podle Rudiše jde o zatím jeho nejosobnější knihu.

Spisovateli Jaroslavovi Rudišovi vyšla v těchto dnech v Česku jeho další kniha. Návod k použití železnice se na pultech českých knihkupectví objevil dva roky poté, co vyšel v němčině. Na více než tři sta stranách Rudiš popisuje svoji fascinaci železnicí.

Nakladatelství Labyrint, které v Česku knihu vydalo v překladu Michaely Škultéty, popisuje knihu jako „literární cestu po kolejích celé Evropy“. „Autor, od dětství fascinovaný světem železnice, své poutavé vyprávění o dějinách prokládá brilantními historkami z mnoha cest – z Palerma na Sicílii až do finského Laponska, nočním vlakem z Kyjeva do Lvova, lokálkou z Českého ráje do Jedlové. Přes Německo, Švýcarsko a Rakousko překolejí Alpy a dostane se až do italského Terstu a Benátek,“ uvádí nakladatelství v popisu knihy.

Obálka českého vydání knihy Návod k použití železnice. Foto: Labyrint

Rudiš o knize mluví jako o své nejosobnější. Hned v první kapitole popisuje, jak se ke své vášni pro železnici dostal a jak chtěl být strojvedoucím. Ke slavnostnímu křtu knihy v českém vydání došlo včera na pražském hlavním nádraží.

Kniha není klasickým bedekrem, ale především inspirací pro cesty vlakem po celé Evropě. V patnácti kapitolách doplněnou řadou snímků Rudiš popisuje své cesty od českých lokálek až po mezinárodní expresy či svůj experiment strávit 40 hodin na cestách vlakem. „Železniční systém v Evropě je živý organismus, který nás všechny spojuje. Tahle knížka by měla čtenáře motivovat, aby sedli do vlaku a někam jeli,“ říká Rudiš. Původní německá edice Gebrauchsanweisung fürs Zugreisen (Piper Verlag, 2021) se stala v Německu bestsellerem a dočkala se deseti vydání.

Jaroslav Rudiš tento zahajoval rozhovorem u Lucie Výborné i sérii rozhovorů o železnici. Poslechnout si je můžete zde.

Tagy jaroslav rudiš
29 komentářů