ŘSD vybralo stavbaře obchvatu Bludova. Za 2,3 miliardy jej postaví Strabag a M-Silnice

Oprava silnice I/44 v Bludově. Foto: ŘSDOprava silnice I/44 v Bludově. Foto: ŘSD

Souběh dvou silnic mezi Bludovem a Šumperkem představuje podle ŘSD „nehodovou lokalitu“

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) měsíc a půl od otevření obálek vyhlásilo vítěze vlekoucího se tendru na obchvat Bludova na silnici I/44, která je důležitou spojnicí na severu Olomouckého kraje. Stavbu čtyřpruhového obchvatu o délce 5,6 kilometru provede sdružení firem Strabag a M-Silnice, oznámil na twitteru šéf ŘSD Radek Mátl.

„Stavba má pravomocné stavební povolení a její zahájení se předpokládá na přelomu května a června,“ uvedl Mátl. Hotovo bude v roce 2024. Sdružení Strabag a M-Silnice šlo do tendru s nabídkou 2,323 miliardy korun. To je zhruba 80 procent ceny, kterou ŘSD předpokládalo při vypisování tendru. Jeho uzávěrka byla původně 8. října, kvůli opakovaným dotazům ale silničáři lhůtu prodloužili. Nakonec obdrželi tři nabídky.

I/44, obchvat Bludova. Pramen: ŘSD

I/44, obchvat Bludova. Pramen: ŘSD

Nová silnice o délce 5,6 kilometru bude čtyřpruhová, její součástí bude i 21 mostů (včetně přemostění řek Moravy a Desné a železniční trati). Silnice naváže na obchvat Postřelmova, který je hotový už od roku 2004, na severu dopravu svede nový přivaděč (1,3 km) do Šumperka, skrze který vede silnice I/44 v souběhu s I/11. Právě souběh obou silnic mezi Bludovem a Šumperkem představuje podle ŘSD „nehodovou lokalitu“. I Šumperk by se měl v budoucnu dočkat obchvatu.

Stavba obchvatu Bludova na I/44 je pouze částí plánu na vytěsnění tranzitu z obce. Záměr se završí až dostavbou přeložky silnice I/11 Postřelmov – Chromeč. Tato stavba by měla začít příští rok a skončit rovněž v roce 2024. Tím Bludov definitivně přestane být křižovatkou dvou vytížených tepen.

Mezitím se ŘSD snaží udržet silnici v Bludově sjízdnou, loni průtah opravilo za 18 milionů korun.

Tagy obchvat Bludova ŘSD Top
38 komentářů