Obrazem: Na nové silnici do Šumperka již pokládají asfalt. Při dobrém počasí bude hotovo letos

Stavba obchvatu Bludova. Foto: StrabagStavba obchvatu Bludova. Foto: Strabag

Podle smlouvy se má silnice otevírat až příští rok.

Aktuálně jedna z největších silničních staveb v Olomouckém kraji získává svoji finální podobu. Nový obchvat Bludova na silnici I/44 přinese rychlejší a bezpečnější napojení Šumperka.

Posun je patrný ze snímků, které představily tento týden Strabag a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Dělníci se věnují všemu od násypů, rozprostírání ornice přes drenáže, izolace, armování po kompletace revizních šachet a kladení lomového kamene,“ popsalo ŘSD.

Strabag nový úsek staví společně s M-Silnice. „Právě probíhá dokončování mostovek, pracuje se na zásypech mostů, násypů tělesa či na svahování. Na většině úseků probíhají pokládky asfaltových vrstev, osazují se panely protihlukových stěn a realizují se dlažby pod mosty,“ uvedl Strabag. Podle firmy dojde brzy k předání přeložky silnice III/3704 Bludov – Sudkov do předčasného užívání.

ŘSD letos na jaře začalo řešit možné zrychlení stavby a otevření ještě letos. Původní termín je na příští rok. „Stále platí, že my i zhotovitel chceme otevřít letos a věřím, že tomu tak skutečně bude. Ale je to na hraně, tak nás musí na podzim podržet klimatické podmínky,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Čtyřpruhovou přeložku o délce 5,6 kilometru staví za 2,3 miliardy sdružení firem Strabag a M-Silnice. Nová silnice navazuje na obchvat Postřelmova, který je hotový už od roku 2004, na severu dopravu svede nový přivaděč (1,3 km) do Šumperka, skrze který vede silnice I/44 v souběhu s I/11. Součástí přeložky je i 21 mostů (včetně přemostění řek Moravy a Desné a železniční trati).

Stavba obchvatu Bludova na I/44 je pouze částí plánu na vytěsnění tranzitu z obce. Záměr se završí až dostavbou přeložky silnice I/11 Postřelmov – Chromeč, která se staví od loňského roku a hotova má být příští rok. Obchvatu by se měl v budoucnu dočkat i Šumperk.

Stavba obchvatu Bludova. Foto: ŘSDStavba obchvatu Bludova. Foto: ŘSDStavba obchvatu Bludova. Foto: StrabagStavba obchvatu Bludova. Foto: StrabagStavba obchvatu Bludova. Foto: StrabagStavba obchvatu Bludova. Foto: StrabagStavba obchvatu Bludova (I/44), duben 2023. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Bludova (I/44), duben 2023. Pramen: ŘSDI/44, obchvat Bludova. Pramen: ŘSD
Tagy I/44 M-Silnice obchvat Bludova Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Strabag
61 komentářů