Ropid slaví 30 let, Praha zažije dopravní kino i jízdu historických vozidel

Ropid slaví 30 let existence. Foto: PIDRopid slaví 30 let existence. Foto: PID

Všechny akce jsou zdarma.

Pražská organizace ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy) slaví v těchto dnech 30 let od svého založení. Pro veřejnost připravila pestrý program oslav, který začal již včera besedou o budoucnosti dopravy a vyvrcholí o víkendu jízdou historických vozidel.

Jedním z hlavních center oslav bude Centrum architektury a městského plánování (CAMP). V sobotu se promění v dopravní kino, kdy zde budou promítat dopravní videa od pohádek přes dokumenty Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) a jejich dobové náborové spoty až po celovečerní filmy. Program kina je na stránkách Ropidu. Vstup na všechny dokumenty, pohádky i filmy je zdarma, u některých je nutná rezervace přes GoOut.

Kromě dopravního kina bude v CAMP přichystaný workshop pro děti i dospělé, na jehož tvorbě se podílí ROPID společně s Domovem dětí a mládeže Praha 5. Návštěvníci si mohou zahrát různé deskové hry, vyrobit si něco na památku, kreslit či skládat modely autobusů a tramvají.

V rámci hlavního programu se můžete svézt historickými vozidly, která budou vyjíždět z pražského Smíchovského nádraží. Propojí ho mimo jiné s dopravním kinem v CAMP, Muzeem MHD ve Střešovicích, kde proběhne výstava muzejních autobusů, a také s Královstvím železnic, kam bude zlevněný vstup.

V plánu jsou čtyři speciální autobusové linky (do muzea MHD ve Střešovicích, k Filmovým ateliérům Barrandov, ke Království železnic a na Karlovo náměstí přes Podolí) a jedna historická tramvajová linka, která propojí Smíchovské nádraží a CAMP. Svézt se můžete historickými autobusy Škoda 706RO, Karosa ŠD11, Karosa C734, Ikarus 280, ale také třeba kloubovým retrobusem Irisbus Citybus 18M nebo dvoupatrovým autobusem MAN původem z Berlína. Jízdy historickými tramvajemi a speciálními autobusy jsou zdarma.

Na vlakové lince S65 (Praha – Hostivice – Rudná u Prahy) bude cca od 9:30 do 17:30 na dvou párech vlaků v provozu historický motorový vlak řady M240.0 (Singrovka). Nedílnou součástí akce na Smíchově budou tradiční informační stánky PID, ČD, DPP apod.

Podrobný program oslav je zde.

Tagy PID Pražská integrovaná doprava ropid
47 komentářů