Řídicí výbor Českých drah je kompletní, po letech v něm má zástupce i MMR

Souprava ComfortJet odjíždí do Rakouska na testy. Foto: České dráhySouprava ComfortJet odjíždí do Rakouska na testy. Foto: České dráhy

Ve výboru jsou nově Václav Bernard a Leo Steiner.

Po necelých čtyřech letech je opět Řídicí výbor Českých drah kompletní. Zdánlivě formální orgán je podle stanov dopravce nejdůležitější: vykonává práva akcionáře, tedy České republiky.

Změny v řídicím výboru potvrdilo ministerstvo dopravy. Výbor je nyní sedmičlenný. Do výboru včera vláda jmenovala Leo Steinera a Václava Bernarda. Steiner je zástupcem ministerstva pro místní rozvoj (MMR), Bernard jako náměstek ministra dopravy vystřídá svého kolegu za stejný resort: Ladislava Němce. Ten na postu končí, současně byl i místopředsedou.  „Důvodem pro nominaci Václava Bernarda jsou zkušenosti z oblasti veřejné správy a správy veřejného majetku a zároveň velké pracovní vytížení Ladislava Němce, který vedle řízení svěřené dopravní sekce vykonává rovněž agendu digitálního zmocněnce Ministerstva dopravy. Ladislav Němec byl v řídícím výboru nahrazen na vlastní žádost,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Lukašík.

O jmenování Steinera se mluvilo několik měsíců. Působí na ministerstvu pro místní rozvoj jako vrchní ředitel sekce evropských a národních programů. MMR má post v řídicím výboru neobsazený od roku 2020.

Server Seznamzprávy.cz minulý rok informoval, že se Steinera zdráhá potvrdit ministerstvo dopravy. Leo Steiner je znám jako bojovník proti korupci. Známý je případ, kdy pozastavil výplatu dotace pro jednu z firem Agrofertu nebo upozornil na podvody s dotacemi v ROP Severozápad.

Řídicí výbor řeší například stanovy dopravce nebo schvaluje hospodaření firmy. Je také klíčovým orgánem pro případ, kdy chce stát provést personální změny v nejvyšším vedení dopravce: volí a odvolává členy dozorčí rady. Jeho členy jsou písemně pověření zaměstnanci ministerstva dopravy, financí, obrany, průmyslu a místního rozvoje.

Tagy České dráhy řídící výbor Českých drah
19 komentářů