Renesance mezinárodních vlaků. Nizozemské dráhy hlásí růst o téměř pětinu

Rychlovlak společnosti Thalys z Bruselu přijíždí do Rotterdamu. Foto: Jan SůraRychlovlak společnosti Thalys z Bruselu přijíždí do Rotterdamu. Foto: Jan Sůra

Statistiky další evropské železniční společnosti ukazují velký příliv cestujících do mezinárodních vlaků. Podle nizozemských státních železnic Nederlandse Spoorwegen počet cestujících

Statistiky další evropské železniční společnosti ukazují velký příliv cestujících do mezinárodních vlaků. Podle nizozemských státních železnic Nederlandse Spoorwegen počet cestujících v mezinárodních vlacích mezi Nizozemskem a jinými zeměmi v létě stoupl o třináct procent. Mezi Amsterdamem a Berlínem pak téměř o pětinu (19 pct.) NS zveřejnily údaje v tiskové zprávě.

Jde o data za cesty od června do konce srpna, která porovnávají NS se stejným obdobím loňského roku. Počet cestujících v mezinárodních vlacích do a z Nizozemska roste třetí rok po sobě. Podle NS nejvíce přibylo cestujících na trase Amsterdam – Berlín, kde se přitom ve spolupráci s Deutsche Bahn chystá další navýšení počtu spojů, zkrácení doby jízdy i nasazení úplně nových jednotek.

Jedinou relací, kde nepatrně ubylo cestujících, je u zavedených spojů Eurostar z Amsterdamu do Londýna. Meziročně jich ubylo jedno procento. Šéfová mezinárodní dopravy NS International Heike Luitenové ale očekává velký růst v příštích měsících poté, co se pasová kontrola u těchto vlaků přesune z Bruselu do nizozemských stanic. Dosud musí cestující tuto kontrolu podstupovat v Belgii.

Luitenová za růstem vidí jednak rozšíření počtu spojů, tak i změnu chování spotřebitelů. „Lidé si stále více uvědomují dopad cestování na klima a životní prostředí. Vlak je častěji považován za udržitelnou alternativu k letadlu,“ řekla Luitenová.

Dvouciferný růst počtu cestujících u dálkových a mezinárodních linek ohlásily v srpnu za první pololetí i České dráhy.

Tagy dálkové vlaky Nederlandse Spoorwegen NS
41 komentářů