Rekordní peníze pro vídeňskou cyklodopravu. Město za dva roky investuje 1,4 miliardy

Cyklisté ve Vídni. Autor: Peter ProvazníkCyklisté ve Vídni. Autor: Peter Provazník

Sčítače na stezkách ukazují, že oblíbenost jízdy na kole je ve Vídni na vzestupu.

Město Vídeň hodlá v příštích dvou letech ještě přidat v investicích do infrastruktury pro cyklisty. Celkem počítá s rekordním balíkem 57 milionů eur (cca 1,37 miliardy Kč) pro 50 nových projektů. Polovinu nákladů uhradí ministerstvo pro ochranu klimatu, které má na starosti též dopravu.

Vídeň tak hodlá navázat na velkorysý projekt „ofenzivy cyklostezek“ z loňského roku. Minulý rok postavila vídeňská radnice 17 kilometrů nové či vylepšené cykloinfrastruktury. V porovnání s rokem 2020 pětinásobně navýšila investice (na 26 milionů eur).

V příštích letech má přijít na řadu například výstavba cyklostezky z centra směrem na jih od okružní třídy přes 4. a 10. městský obvod až k hranicím města s Dolním Rakouskem nebo přeměna ulice Argentinierstraße na cykloulici. Celkem má vzniknout 20 kilometrů nových stezek.

Část rozpočtu je vyhrazena na územní plánování, osvětlení, propagaci cyklistiky, rozšiřování nákladních kol nebo kurzy pro děti.

Sčítače na stezkách ukazují, že oblíbenost jízdy na kole je ve Vídni na vzestupu. V roce 2022 čidla napočítala 11 milionů průjezdů, což je o dva miliony více než rok předtím. Letošek má přinést další rekord, v pololetí bylo zaregistrováno 5,62 milionu průjezdů cyklistů.

Tagy cyklistická infrastruktura Vídeň
61 komentářů