Každá sedmá jízda na kole. Žďár nad Sázavou hledá, jak zvýšit podíl cyklodopravy

Ulice Žďáru nad Sázavou. Foto: Facebook.com/ stránky Žďáru nad SázavouUlice Žďáru nad Sázavou. Foto: Facebook.com/ stránky Žďáru nad Sázavou

Na Vysočině bylo ke konci roku 2022 zhruba 160 kilometrů cyklostezek.

Radnice ve Žďáru nad Sázavou chce vytvořit takové podmínky pro jízdu na kole, aby se její podíl na dopravě ve městě do roku 2030 zvýšil z nynějších čtyř na 15 procent. Splnit tento cíl mají pomoci nové úseky cyklostezek, zavedení sdílených kol a zařazení většího počtu chodníků mezi sdílené stezky, na které mohou vedle chodců i cyklisté. Novinářům to dnes řekl starosta Martin Mrkos (STAN, za Žďár-živé město).

„Cílem je umožnit Žďárákům, aby se bezpečně a legálně dostali z různých částí Ždáru do středu města,“ řekl starosta. Je to podle něj dlouhodobý projekt, který bude něco stát. „Zejména budování cyklostezek je poměrně drahé,“ uvedl. Sdílená kola by obyvatelům měla začít sloužit v tomto roce. „Nyní připravujeme soutěž,“ doplnil.

Cyklostezka už prochází dvacetitisícovým městem podél řeky Sázavy. Starosta dnes uvedl, že se další úseky stezek projektují například v ulicích Jihlavská, Sázavská či na pravé straně náměstí Republiky. Letos vznikne stezka v Neumannově ulici.

Po některých žďárských chodnících už mohou jezdit kola, na což upozorňují značky. Síť těchto sdílených stezek se podle starosty bude rozrůstat. Aby chodník mohl být takovou stezkou, musí být dost široký a neměl by být příliš svažitý. Přihlíží se také k tomu, kolik tam chodí lidí. Tyto tři parametry posuzuje dopravní inspektorát policie u úseků, které město vytipuje. „Dají stanovisko, zda to jde, či nejde,“ řekl Mrkos.

Na Vysočině bylo ke konci roku 2022 zhruba 160 kilometrů cyklostezek, tedy komunikací, po nichž nejezdí motorová doprava. Stavby dalších cyklostezek připravuje řada obcí.

Havlíčkobrodská radnice nyní jednala se starosty větších měst na břehu Sázavy o vytvoření cesty pro cyklisty od Přibyslavi přes Havlíčkův Brod po Ledeč nad Sázavou. Někde už cyklostezky jsou. „Budeme zkoušet přes kraj žádat o dotační tituly, které by mohly tuto cyklotrasu projekčně posunout dál. Chceme vypracovat nějakou komplexní studii,“ řekl dnes havlíčkobrodský starosta Zbyněk Stejskal (ODS).

Tento záměr by měl navázat na cyklostezku, která už vede mezi Přibyslaví a obcí Sázava na Žďársku.

Tagy cyklistická infrastruktura Žďár nad Sázavou
24 komentářů