Rekonstrukce Slovenské strely je v polovině, začne stavba depozitáře

Vizualizace nového depozitáře pro Slovenskou strelu. Foto: Tatra TrucksVizualizace nového depozitáře pro Slovenskou strelu. Foto: Tatra Trucks

Společnost Tatra Trucks začne v říjnu s budováním nového depozitáře pro motorový vůz Tatra M 290.002.  Vlak známý jako Slovenská

Společnost Tatra Trucks začne v říjnu s budováním nového depozitáře pro motorový vůz Tatra M 290.002.  Vlak známý jako Slovenská strela by měl být v novém depozitáři uvítán po kompletní renovaci ve druhé polovině příštího roku.

Rekonstrukce motorového vlaku Slovenská strela probíhá již rok a restaurátorské práce jsou nyní přibližně v polovině. „V tuto chvíli je vlak rozebrán na jednotlivé součástky a opravená skříň vozu je natřená základovým nátěrem. V další fázi tedy budeme opravené součástky postupně skládat dohromady,“ upřesňuje tatrovácký koordinátor restaurátorských prací Jiří Střecha.

Restaurátoři by měli být s pracemi hotovi přibližně za rok, kdy se má Slovenská strela vrátit do nově postaveného depozitáře před novým muzeem. Za hezkého počasí bude moci vůz z depozitáře vyjet, při zvláštních příležitostech bude dokonce schopen absolvovat cestu na veřejné železnici.

Počátkem září byl vybrán dodavatel stavebních prací nového depozitáře pro Slovenskou strelu. Bude jím společnost PS Brno začne nový domov pro motorový vůz Slovenská strela stavět od začátku října letošního roku, stavba by měla být hotova do října roku příštího,“ řekl k depozitáři Jan Jurkovič, ředitel pro správu a administrativu společnosti Tatra Trucks.

Začátkem letošního srpna začala také stavba nového muzea automobilů Tatra, před kterým bude depozitář se Slovenskou strelou umístěn. Nové muzeum vznikne z bývalé firemní slévárny, kdy celou přestavbu zabezpečuje jako svůj vlastní projekt Moravskoslezský kraj. „Předpokládané otevření nového muzea je stanoveno na začátek roku 2021 s tím, že stavební práce by měly být hotovy do konce příštího roku,“ dodává Jan Jurkovič.

Nové muzeum automobilů Tatra vznikne jako pobočka Muzea Novojičínska a bude ho provozovat Moravskoslezský kraj.

Více informací k rekonstrukci Slovenské strely najdete v rozhovoru s Jiřím Střechou.

 

Tagy M290 Slovenská strela Tatra Trucks
7 komentářů