Rekonstrukce nádraží v Berouně se odkládá, správě železnic krachl tendr

Nádraží Beroun. Pramen: SŽDCNádraží Beroun. Pramen: SŽDC

Velká oprava nádražních budov v Berouně letos nezačne, tudíž ani neskončí podle plánu do konce roku 2021. Důvodem je nepovedená

Velká oprava nádražních budov v Berouně letos nezačne, tudíž ani neskončí podle plánu do konce roku 2021. Důvodem je nepovedená soutěž na zhotovitele; Správa železniční dopravní cesty ji aktuálně zrušila a chystá se vyhlásit novou.

„S ohledem na vývoj soutěže a odvolacího řízení se SŽDC rozhodla vypsat soutěž znovu s podrobnější specifikací soutěžních podmínek,“ sdělila mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. Zrušený tendr byl vypsán letos v březnu, k vypsání nového dojde podle Pistoriusové na začátku příštího roku.

Železničáři rovněž chtějí změnit podmínky soutěže tak, aby se projekt dal spolufinancovat z Operačního programu životního prostředí; s tím se původně vůbec nepočítalo. Zdržení bude minimálně v řádech měsíců, podle původního harmonogramu měla být stavba od září v plném proudu.

Jde přitom o jednu z větších akcí tohoto druhu, odhadované náklady ve zrušeném tendru činily 228 milionů korun. Snaha o využití programu určeného na životní prostředí přitom může být první ukázkou vysychajících zdrojů peněz v rezortu dopravy.

Investiční akce s názvem „Rekonstrukce výpravní budovy v žst. Beroun“ bude zahrnovat kompletní opravu nádraží, které tvoří odjezdová hala, administrativní budova a provozní prostory. V odjezdové hale dojde k přemístění pokladen a vzniku dalších komerčních prostor.

Rekonstrukce bude zahrnovat novou fasádu včetně zateplení, novou střechu, výměnu oken a dveří, úpravu povrchů stěn a stropů, výměnu podlah i interiérových dveří. Pro celý komplex budov se vybudují nové rozvody (kanalizace, voda, topení, elektroinstalace). Nově bude objekt osobního nádraží vybaven systémem chlazení a výměny vzduchu. Rekonstrukce bude dále řešit rozšíření informačního a kamerového systému.

Tagy nádraží Beroun oprava SŽDC Top výpravní budova
35 komentářů