Registrace autobusů v Česku míří ke druhému nejlepšímu výsledku v historii

Nové autobusy Setra pro skupinu ICOM Pramen: Icom TransportNové autobusy Setra pro skupinu ICOM Pramen: Icom Transport

Mimořádné dobré prodejní výsledky nových autobusů mohou být kvůli rozpočtovým škrtům v příštím roce minulostí.

Zatímco prodeje většiny motorových vozidel letos klesají dvouciferným tempem, trh s novými autobusy v Česku jde zcela proti proudu.

Za prvních jedenáct měsíců se v Česku registrovalo 1 154 vozidel, což je meziroční nárůst o 2,4 %. Vyplývá to ze statistik na stránkách Svazu dovozců automobilů.

K překonání loňského výsledku (1 203 autobusů) tak zbývá už jen registrace 49 vozidel. Vzhledem k masívní obnově vozidlového parku zejména ve Zlínském kraji i velkému nákupu ICOM Transport je tak reálné, že loňské prodeje budou překonány. Šlo by tak u druhý nejlepší výsledek tuzemského trhu s autobusy v historii. Dosavadní rekord je z roku 2015, kdy se v Česku za jediný rok registrovalo 1 350 nových autobusů.

Oproti jiným rokům je letos velmi jasno o vítězi v pořadí značek. Iveco zaznamenalo za prvních jedenáct měsíců celkem 482 registrovaných vozidel, druhý SOR 261 autobusů. Na třetím místě je díky velké zakázce pro Arrivu do Plzeňského kraje MAN, čtvrtá je Setra, následovaná pátým Solarisem.

Letošní rok může být na dlouho posledním, kdy registrace přesáhly tisíc autobusů za rok. Důvodů je více. Letos proběhly velké nákupy nových autobusů kvůli novým smlouvám v Plzeňském a Zlínském kraji, další velké soutěže se nechystají. Na dopravce navíc mohou dopadnout rozpočtové škrty. Například královéhradecký dopravní podnik už kvůli tomu zrušil soutěž na nákup nových autobusů.

Tagy Iveco MAN registrace autobusů Setra Solaris SOR Svaz dovozců automobilů
1 komentář