DPP odstavuje všechny nové autobusy Iveco Streetway. Uniká z nich palivo, výrobce nestíhá dodávky

První autobus Iveco Streetway 12M pro Prahu. Foto: Ondřej Kubát / DPPPrvní autobus Iveco Streetway 12M pro Prahu. Foto: Ondřej Kubát / DPP

Odstavení se týká celkem 94 vozů. Další přestal podnik od dodavatele přejímat.

Pražský dopravní podnik (DPP) musí řešit masivní odstávku svých autobusů kvůli technickým problémům. Týká se nových vozů Iveco Streetway 12 a 18m, od středy dočasně zmizí z pražských ulic.

Z důvodu předcházení vzniku škod na majetku a ohrožení zdraví osob jsme přistoupili k odstavení všech vozů,“ uvedl na dotaz Zdopravy.cz vedoucí komunikace DPP Daniel Šabík.

Podle informací z DPP, které má deník Zdopravy.cz k dispozici, se hromadná závada týká úniku paliva z palivového potrubí. Nahodilé uniky se podle techniků objevují opakovaně. Dodavatel podle nich nenabízí systémové řešení problému.

Problém se podle něj týká 53 kusů standardních a 41 kloubových autobusů od Iveca. S cestujícími už od středy nevyjedou a budou se muset nahradit jinými vozy. Podle informací na svém webu provozuje dopravní podnik kolem 1 200 autobusů.

Zároveň dopravní podnik přestal přejímat od výrobce zbývajících 30 kusů Iveco Streetway 12m. „Dodavatel vozů je o rozhodnutí DPP informován a pracuje na nápravě,“ dodal Šabík.

Dodána jen polovina

Všechny odstavené autobusy jsou součástí dodávek z rámcové smlouvy, kterou uzavřel DPP v únoru 2022. Týká se až 243 autobusů Iveco Streetway od Iveco Czech Republic. Vyrábí se v Turecku ve společnosti Otokar, který dodává karosérii, motory a rozvody paliva si však Iveco montuje do vozů vlastní.

Ve čtyřech objednávkách zatím DPP od Iveco Czech Republic objednal 124 vozů. Výrobce se však potýká s velkými problémy v dodávkách. Všechny objednané autobusy měly být v garážích DPP nejpozději do konce letošního dubna. V provozu jich však dosud byla přibližně polovina.

Do Prahy dorazil z Turecka první kloubový autobus Iveco Streetway

Například z poslední loňské objednávky 39 autobusů Iveco Streetway 12M za 190 milionů korun nepředal ke konci května výrobce do Prahy ani jeden.

Iveco platí dopravnímu podniku kvůli problémům se závadami a nedodržováním dodacích lhůt velká penále. Web Československý dopravák nedávno informoval, že ke konci května činilo 79 milionů korun, což odpovídá 11,25 % hodnoty dosud uzavřených prováděcích smluv.

První autobus Iveco Streetway 12M pro Prahu. Foto: Ondřej Kubát / DPPPrvní autobus Iveco Streetway 12M pro Prahu. Foto: Ondřej Kubát / DPPPrvní autobus Iveco Streetway 12M pro Prahu. Foto: Ondřej Kubát / DPPPrvní autobus Iveco Streetway 12M pro Prahu. Foto: Ondřej Kubát / DPPPrvní autobus Iveco Streetway 12M pro Prahu. Foto: Ondřej Kubát / DPPPrvní autobus Iveco Streetway 12M pro Prahu. Foto: Ondřej Kubát / DPPAutobus Iveco Streetway  18M. Foto: Ondřej Kubát / DPPAutobus Iveco Streetway  18M. Foto: Ondřej Kubát / DPPNový autobus Iveco Streetway 18M pro Dopravní podnik hl. m. Prahy. Foto: DPP
Tagy dpp Iveco Iveco Streetway
172 komentářů