RegioJet zdražil vlaky z Prahy do Ostravy na 505 korun. Výjimečná situace, vysvětluje

Lokomotiva 162 v barvách RegioJetu. Foto: Jan SůraLokomotiva 162 v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra

Společnost RegioJet na trase Praha – Ostrava dočasně výrazně změnila systém svých služeb a současně ceník. Nejlevnější přímé jízdenky nabízí

Společnost RegioJet na trase Praha – Ostrava dočasně výrazně změnila systém svých služeb a současně ceník. Nejlevnější přímé jízdenky nabízí za 505 Kč, tedy i dvojnásobek toho, co dosud jízdenka stála. Firma svůj servis smrskla do dvou tříd.

Ukazují to změny v rezervačním systému. Podle mluvčího Aleše Ondrůje budou stejné změny brzy i na trase mezi Prahou a Brnem. Než nastanou, vyplatí se cestujícím jet do Ostravy s přestupem přes Brno nebo jet s Českými drahami. Ty zrušily mezi Prahou a Ostravou pendolina, dál ale jezdí s vlaky EC a Expres. Na zítřek nabízí v této relaci jízdenky od 159 do 325 Kč.

RegioJet zdražení vysvětluje tím, že část sedaček ve vlacích vyblokoval tak, aby mohl cestujícím zajistit bezpečí a garantovat všem maximální prostor, který omezuje možnosti nákazy. „Proto jsme museli snížit počet míst v našich vozech tak, abychom cestujícím garantovali bezpečný prostor v okruhu 1,9 m a až 4× více volného prostoru v jeho okolí. Zjednodušeně se dá říci, že u každého okénka sedí jeden cestující,“ řekl Ondrůj.

Cena je podle něj na úrovni cenového výměru státu pro cestování na železnici ve druhé třídě a odpovídá tarifu TR10 Českých drah. Nově nabízí RegioJet služby s názvem 2. třída – karanténa a 1. třída – karanténa – vlastní kupé pro 1 a 4 osoby.

Situace je kritická pro všechny železniční dopravce, kteří jezdí spoje bez dotací na komerční riziko – Je to podobné jako v ostatních odvětví komerční dopravy a cestovního ruchu. Trh se rozpadl a prioritou RegioJetu je v této složité situaci udržení základní obslužnosti a zajištění provozu klíčové části spojů alespoň v době špičky, kdy musí být zachovány spoje pro nezbytné cesty zejména do zaměstnání a zpět,“ řekl Ondrůj.

Leo Express dnes oznámil, že zruší až 75 % spojů, zítra z Prahy do Ostravy vypraví jediný vlak, podle rezervačního systému ale další dny nabízí i pět spojení denně.

Tagy omezení dopravy kvůli koronaviru praha - ostrava RegioJet Top
121 komentářů