RegioJet spouští první linku přímo na území Ukrajiny, bude jezdit do Čopu

Lokomotiva TRAXX v barvách RegioJetu v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva TRAXX v barvách RegioJetu v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Dopravce v Čopu využije shodného rozchodu. Původní „ukrajinská“ linka Praha–Přemyšl jede jen na polskou stranu hranice.

RegioJet oznámil svou novou železniční mezinárodní linku. Půjde o nové přímé spojení Prahy a ukrajinského Čopu v Zakarpatské oblasti. Linka odstartuje od středy 27. března, prodej jízdenek byl již zahájen.

Přípravy nového spojení oznámily už loni v listopadu ukrajinské státní dráhy Ukrzaliznycja, které budou s RegioJetem na této trase spolupracovat.

Nové spojení Praha–Košice–Čop bude vedle linky Praha–Přemyšl další alternativou, jak cestovat bez přestupu nočním spojem až na ukrajinskou hranici. V Čopu bude garantovaný přestup na další spoje ukrajinského státního dopravce.

RegioJet ve spolupráci s Ukrzaliznycja spustí na přelomu roku nové spojení do Čopu

Největší výhodou spojení je podle RegioJetu snadné překročení hranice mezi Slovenskem a Ukrajinou, kdy není nutné, jako v případě autobusů, čekat v kolonách na hranicích.

„Jedná se o první stoprocentně komerční spoj mezi Evropskou unií a Ukrajinou,“ uvedla mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.

Výhody stejného rozchodu

RegioJet využije skutečnost, že ze Slovenska do Čopu lze dojet ještě po kolejích o rozchodu 1435 mm. „Děláme investice do jejich infrastruktury za naše peníze na nádraží v Čopu, je to dar ukrajinskému lidu,“ uvedl již loni majitel RegioJetu Radim Jančura.

Firma by podle něj ráda v budoucnu prodloužila spojení až do Mukačeva bez nutnosti přestupu.

Na relaci budou jezdit lůžkové i sedačkové vozy. Cestující dostanou v ceně jízdného snídani i večeři. K nočním spojům na stávající lince Praha–Košice RegioJet přidá přímé vozy, které budou z Košic dále pokračovat až do Čopu.

Jarní gastronomie 2024: RegioJet nasadil gulášovku z prášku a téměř bezmasé kuřecí

První spoj pojede v trase Praha (21:38) – Košice (6:38) – Čop (9:35 našeho času, resp. 10:35 ukrajinského času) ve středu 27. března. V opačném směru z Čopu (17:35 ukrajinského času, resp. 16:35 našeho času) přes Košice (20:14) do Prahy (5:57) vyjede první vlak ve čtvrtek 28. března. Vlak pojede denně.

Kapacita bude na začátku tři vozy. V prodeji jsou dva lůžkové vozy s třídami Lůžko, Lůžko ženy a Lůžko vlastní kupé. Současně na každém spoji pojede jeden sedačkový vůz ve třídě Standard.

Ceny jízdenek se pohybují od 459 Kč (18,9 eur) za sedačku nebo od 740 Kč (30,9 eur) za lůžko.

Na lince Praha–Přemyšl RegioJet přepravil v roce 2023 přes 230 000 cestujících. Oproti roku 2022 je to podle dopravce nárůst o 60 procent. Spoje dosahovaly průměrné obsazeností 85 procent.

Tagy Praha - Čop RegioJet železniční spojení na Ukrajinu
97 komentářů