Cestující objevili ve vlaku RegioJetu štěnice, našli je v lůžkovinách i čalounění

Vlak RegioJetu dorazil poprvné do ukrajinského Čopu. Foto: UkrzaliznytsiaVlak RegioJetu dorazil poprvné do ukrajinského Čopu. Foto: Ukrzaliznytsia

Vlakvedoucí po obdržení informace přestěhovala cestující ze zasaženého kupé do jiného vozu.

Železniční dopravce RegioJet má na nových spojích do Čopu vedle pašování přes ukrajinsko-slovenskou hranici další problém. Cestující v lehátkovém voze poštípaly štěnice. Při cestě na východní Slovensko nepříjemný hmyz objevila dvojice pasažérů v lůžkovinách i čalounění, a to ve vlaku, který vyjížděl z Prahy 2. května ve 21:52. O případu informoval zpravodajský web iRozhlas.cz. Společnost RegioJet uvedla, že případ zaznamenala a aktivně se jím zabývá.

„Zhruba po dvou hodinách jízdy začala partnerku svědět ruka. Po rozsvícení jsme si všimli, že má v oblasti paží a nohou velké zarudlé kousance,“ popsal rozhlasu jeden z cestujících, který štěnice zdokumentoval i fotograficky.

Vlakvedoucí po obdržení informace přestěhovala cestující ze zasaženého kupé do jiného vozu. „Tento případ jsme zaznamenali a v současné době se jím aktivně zabýváme,“ odpověděla na dotaz serveru iRozhlas.cz mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

Zbavit se štěnic není jednoduché, v zavazadlech či oblečení si je lze snadno donést domů. Snadno se šíří i z jednoho bytu do druhého v činžovních domech. V takových případech se doporučuje zavolat na pomoc odborníka na desinsekci. Dobrou zprávou je, že štěnice nejsou spojovány s přenosem nebezpečných infekcí.

Štěnice musely v minulosti několikrát řešit i České dráhy. Například v roce 2018 se objevily na spojích do Budapešti. Dráhy po důkladné desinsekci zasažené vozy odstavily až na měsíc, aby se přesvědčily o záhubě všech vývojových stádií štěnic.

Štěnice trápí i francouzskou veřejnou dopravu, ministr dopravy kvůli tomu loni v září svolal krizovou schůzku s dopravci. Podle francouzského odborníka na desinsekce Stéphana Brase se štěnice vyskytují ve společnosti stále častěji. „Týká se to všech sektorů, nejen pohostinství a cestovního ruchu. Není důvod, aby byla doprava ušetřena,“ řekl Bras deníku Le Figaro.

 

Tagy Praha - Čop RegioJet spojení Česko - Ukrajina štěnice
136 komentářů