RegioJet ve spolupráci s Ukrzaliznycja spustí na přelomu roku nové spojení do Čopu

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

RegioJet na Ukrajině investuje do úprav infrastruktury, v budoucnu chce prodloužit spoj až do Mukačeva.

Společnost RegioJet spustí na přelomu letošního a příštího roku novou přímou železniční linku z Prahy do Čopu. Start nového spojení oznámily ukrajinské státní dráhy Ukrzaliznycja, které budou s RegioJetem na této trase spolupracovat.  Půjde o první spojení RegioJetu po kolejích až na Ukrajinu. Dosud jezdí do polského Přemyšlu u ukrajinských hranic.

Přesný start nové linky firma ještě řeší. Má jít o prodloužení stávající noční linky z Prahy do Košic, i když se časy uváděné ukrajinským dopravcem s českým jízdním řádem ještě v řádu minut liší. „Přesný termín není ještě jistý. Možná dojde k zahájení provozu se změnou grafikonu 10. prosince, možná 2. ledna,“ řekl majitel RegioJetu Radim Jančura.

Plánované časy pro spojení Praha - Čop

RegioJet využije skutečnost, že ze Slovenska do Čopu lze dojet ještě po kolejích o rozchodu 1435 mm. „Děláme investice do jejich infrastruktury za naše peníze na nádraží v Čopu, je to dar ukrajinskému lidu,“ dodal Jančura. Firma by ráda v budoucnu prodloužila spojení až do Mukačeva bez nutnosti přestupu. „Vidím velkou budoucnost rozvoje cestovního ruchu v této oblasti po válce,“ vysvětlil.

V Čopu bude garantovaný přestup na další spoje ukrajinského státního dopravce. Podle Jančury má vlak konkurovat autobusům. „Mezi Prahou a Ukrajinou jezdí až 30 autobusů denně,“ dodal Jančura. Strategií RegioJetu je nabídnout ve vlaku místo k sezení levněji než v autobuse, jízdenku v ubytovacím voze pak za cenu autobusu.

Ukrajinský dopravce oznámil i zahájení dalších mezinárodních spojů, nově začne jezdit také linka Čop – Vídeň přes Maďarsko.

Tagy Praha - Čop RegioJet spojení Česko - Ukrajina Ukrzaliznycja
83 komentářů