RegioJet škrtá v jízdních řádech kvůli úbytku poptávky, u některých autobusových linek i o 50 %

Nový autobus Irizar i8 pro Regiojet. Foto: RegioJetNový autobus Irizar i8 pro Regiojet. Foto: RegioJet

Dopravce reaguje na velký pokles poptávky kvůli uzavření škol.

Velký úbytek poptávky po cestování se začíná projevovat i v jízdních řádech komerčních linek na železnici i v autobusové dopravě. Největší hráč v tomto segmentu dnes oznámil velká omezení zejména u autobusů.

RegioJet od dnešního dne ruší dva páry spojů mezi Prahou a Ostravou. Jde o první ranní a poslední večerní spoj RJ 1000, RJ 1001, RJ 1019. Spoj RJ 1018 Havířov – Praha zůstává v provozu v neděli; nejede v pondělí – sobotu. Nejede také noční spoj RJ 1021/1020 Praha – Košice, který doposud jezdil dvakrát týdně. Ostatní spoje na trase Praha – Ostravsko – Košice jezdí stejně jako doposud.

Na trase Praha – Brno – Vídeň a zpět jede ranní spoj RJ 1031 nově pouze v úseku Brno – Vídeň (v úseku Praha – Brno nejede) a podobně večerní spoj RJ 1036 zůstává v provozu na úseku Vídeň – Brno; na trase Brno – Praha nejede. Naopak spoje RJ 1037 a RJ 1030 jedou nově pouze v úseku Praha – Brno a zpět.

U spojů na trase Praha – Bratislava a zpět se nic nemění, všechny ostatní vlakové spoje zůstávají v provozu stejně jako doposud.

Jde o dočasná omezení, která souvisejí zejména s přerušením výuky na školách a s dalšími omezeními, které se výrazně projevují do poptávky po cestování. Stejně jako na jaře – ihned, jakmile budou opatření ukončena a poptávka bude opět růst, RegioJet spoje obnoví,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Větší omezení čekají cestující u autobusových linek. Například mezi Prahou a Mostem a Chomutovem došlo ke snížení počtu spojů o polovinu, mezi Prahou a Libercem o 30 %. Největší škrty jsou mezi Brnem a Ostravou: zůstává jediný pár autobusů.

Přehled omezení u autobusových linek

Praha – Český Krumlov – v pracovní dny jezdí spoje cca každé 2 hodiny, v pátek a neděli ve špičkové časy pak každou hodinu.
Praha – Karlovy Vary – Cheb – spoje jezdí cca každé 2-3 hodiny, v pátek a neděli ve špičkové časy pak každou hodinu.
Liberec – snížení počtu spojů přibližně o 30 %
Praha – Most/Chomutov – snížení počtu spojů přibližně o 50 %
Brno – Olomouc – Ostrava – v provozu zůstává 1 pár Ostrava – Brno.
Plzeň – snížení počtu spojů o přibližně 40 %
U mezinárodní linky Praha – Londýn a zpět je do konce listopadu provoz naplánován tak, že spoje jezdí 1x týdně s odjezdy z Prahy / Londýna v pátek / neděli. Zrušeny jsou autobusové spoje z Brna a Ostravy do Vídně. Další mezinárodní linky zůstávají v provozu stejně jako doposud.

Tagy omezení dopravy kvůli koronaviru RegioJet
26 komentářů