Rakousko znovu dotuje spojení Vídeň – Salcburk. Dopravci si uznávají jízdenky

Railjet na nádraží ve Vídni. Foto: ÖBB / Harald EisenbergerRailjet na nádraží ve Vídni. Foto: ÖBB / Harald Eisenberger

Rakouské ministerstvo zadotuje dopravce do února v přepočtu více než miliardou korun

Rakouské ministerstvo ochrany klimatu, které má na starosti i dopravu, v důsledku koronavirové krize vzalo znovu pod dotační deštník jinak komerční provoz na takzvané západní dráze mezi Vídní a Salcburkem. Oznámily to Rakouské spolkové dráhy (ÖBB), které na trase soupeří se soukromou firmou Westbahn.

Teď je ale se soupeřením minimálně do 7. února konec. Ministerstvo vzalo oba dopravce do závazku a za služby jim zaplatí celkem 44,5 milionu eur (cca 1,18 miliardy Kč). ÖBB obdrží 37 milionů, Westbahn 7,5 milionu eur. „Vlaky jsou páteří veřejné dopravy v Rakousku a my musíme zajistit, aby se na ně lidé mohli spolehnout i v době krize,“ uvedla ministryně Leonore Gewesslerová (Zelení).

Podle ministerstva by dopravci kvůli nízké poptávce komerční dopravu na trase bez státní objednávky zastavili. Nyní si budou muset vzájemně uznávat jízdenky, což platí i pro jízdenky zakoupené u zahraničních partnerů ÖBB, mezi které patří České dráhy. Rakouská média krok ministerstva interpretují spíše jako státní pomoc dopravcům.

Rakouský stát ke stejnému kroku sáhl už v dubnu, kdy trasu dotoval tři měsíce. Celkový objem podpory byl 48,3 milionu eur (cca 1,3 miliardy korun). Západní dráha Vídeň – Salcburk je z provozního hlediska obdobou české „východní“ dráhy Praha – Ostrava. Dopravci na dálkové vlaky v normálních dobách nepobírají dotace.

Tagy dotace ÖBB Rakousko trať Vídeň - Salcburk Westbahn
21 komentářů