Moravskoslezský kraj přijde o dotaci 227 milionů korun na nové RegioPantery, Škoda je podle ČD nedodala včas

Třívozový RegioPanter pro trať Ostrava-Svinov - Opava. Pramen: České dráhyTřívozový RegioPanter pro trať Ostrava-Svinov - Opava. Pramen: České dráhy

Termín pro převzetí nových jednotek byl podle pravidel dotace 30. června.

Dvě nové jednotky RegioPanter, které začaly jezdit mezi Opavou a Ostravou, nezaplatí z většiny evropská dotace z Operačního programu Doprava 2, jak Moravskoslezský kraj původně informoval. České dráhy oznámily, že odstoupí od dotačního projektu, protože jednotky od Škoda Group nepřevzaly včas. Kraj počítal s dotací 227 milionů korun.

Vyplývá to z vysvětlení zrušení nabídkového řízení na dopravce pro provoz linky S1 Ostrava-Svinov – Opava východ. To vypsal Moravskoslezský kraj už před více než rokem, soutěž na dopravce byla podmínkou evropské dotace na nové vlaky.

Lepší vlaky mezi Ostravou a Opavou. Kraj získal na poslední chvíli dotaci 227 milionů korun

Zadavatel (Moravskoslezský kraj) byl dne 11. 7. 2023 informován ze strany stávajícího dopravce (České dráhy), že do 30. 6. 2023 nedošlo k převzetí předmětných (dotovaných) vozidel od jejich výrobce, což znamená, že v rámci dotačního projektu nevznikly do 30. 6. 2023, tj. do nejzazšího data pro způsobilost výdajů, jakékoliv výdaje. Stávající dopravce zadavatele informoval, že nastalá situace vylučuje čerpání dotačních prostředků a stávající dopravce tak požádá o odstoupení od dotačního projektu,“ uvedl kraj ve vysvětlení zrušení soutěže na dopravce.

Kraj získal příslib dotace v roce 2020. „Ministerstvo dopravy potvrdilo, že se nám z operačního programu OPD2 podařilo dostat zbývajících 227 milionů korun, které jiné kraje nezískaly. Za tyto peníze se pořídí dva nové elektrické vlaky. Kraj doplatí 15 procent z celkové částky, to znamená 40 milionů korun,“ uvedl tehdy náměstek hejtmana Jakub Unucka. Jednotky měly vyjet už v prosinci 2022.

V provozu od konce června

Pro kraj to znamená, že bude muset platit vyšší cenu dopravního výkonu, do které se promítne plná cena dvou jednotek, nikoliv snížená o dotaci. Stanovisko kraje, Škody, Českých drah a ministerstva dopravy zjišťujeme.

Nové jednotky RegioPanter jezdí po trati Ostrava – Opava od pátku 30. června. Jde ale s největší pravděpodobností jen o zkušební provoz, k převzetí nedošlo. Jde o první z celkem 60 třívozových jednotek 640.2, které si České dráhy u Škoda Group objednaly. Zrušení soutěže na dopravce a ztráta dotace otevírá kraji možnost uzavřít s Českými drahami smlouvu na provoz bez soutěže, podobně jako to kraj udělal u kontraktu na většinu výkonů v kraji.

Kraj výběr dopravce několikrát posunul. „Posun obálek byl realizován s ohledem na termíny vyplývající z dotačního titulu Operační program Doprava,“ uvedla na konci června bez dalších podrobností mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Třívozový RegioPanter pro trať Ostrava-Svinov - Opava. Pramen: České dráhyČeské dráhy představily v Ostravě nové RegioPantery pro linku do Opavy, vyjedou ještě v červnuČeské dráhy představily v Ostravě nové RegioPantery pro linku do Opavy, vyjedou ještě v červnuInteriér jednotky RegioPanter 640.2. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér jednotky RegioPanter 640.2. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér jednotky RegioPanter 640.2. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér jednotky RegioPanter 640.2. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér jednotky RegioPanter 640.2. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér jednotky RegioPanter 640.2. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér jednotky RegioPanter 640.2. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér jednotky RegioPanter 640.2. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNový třívozový RegioPanter 640.2 od Škoda Group. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra
Tagy 640.2 České dráhy dotace linka S1 Moravskoslezský kraj OPD2 Operační program Doprava RegioPanter Škoda Group trať 321 Ostrava - Opava východ
116 komentářů