Qatar Airways Cargo skončily po kritice s devítiminutovým letem

Boeing 777F společnosti Qatar Airways Cargo. Foto: Pixabay.comBoeing 777F společnosti Qatar Airways Cargo. Foto: Pixabay.com

Letecká společnost Qatar Airways Cargo přestala létat mezi nizozemským Maastrichtem a belgickým Lutychem. Let mezi městy, mezi kterými je to

Letecká společnost Qatar Airways Cargo přestala létat mezi nizozemským Maastrichtem a belgickým Lutychem. Let mezi městy, mezi kterými je to po silnici 41 kilometrů, s nákladním Boeingem 777F vzbudil velkou kritiku zejména u místních politiků, kteří ho považovali jako ukázkový příklad neohleduplnosti leteckých společností k životnímu prostředí.

O konci letů informoval jako první belgický server LaMeuse. Nakonec došlo k uskutečnění dvou letů z původně naplánovaných devíti.

Nákladní linka z Dauhá přistává běžně přímo v Lutychu,  důvodem přistávání v Maastrichtu byl požadavek zákazníka, který chce zboží vyložit v Maastrichtu.  Tam ale není dostatečně dlouhá dráha pro let s plně naloženým letadlem zbožím a palivem a proto musí pokračovat do Lutychu, kde dojde k dotankování a naložení dalšího zboží.

Během devítiminutového letu vystoupalo letadlo do necelého kilometru, aby vzápětí začalo přistávat. Poté pokračuje obvykle do Mexika. Není jasné, proč zákazník z Maastrichtu není schopen dovézt zboží do Maastrichtu z Lutychu po silnici či železnici.

Let začali řešit i místní politici: v Nizozemsku začali v parlamentu diskutovat možnost, že zakáží všechny komerční lety kratší než sto kilometrů.

Tagy emise z letecké dopravy Qatar Airways Cargo
18 komentářů