Od vlaků k letadlům. KLM povede ředitelka drah, Nizozemci řeší obří bonus šéfa Air France-KLM

Embraer E195-E2 v barvách KLM. Foto: EmbraerEmbraer E195-E2 v barvách KLM. Foto: Embraer

Air France-KLM loni čerpaly miliardovou státní pomoc, šéf skupiny si vyplatil bonus tři miliony eur.

Generální ředitelka nizozemských státních drah Nederlandse Spoorwegen (NS) Marjan Rintel se od července stane novou šéfovou jednoho z největších evropských dopravců, společnosti KLM. Nahradí Pietera Elberse, kterému na počátku roku dozorčí rada oznámila, že s ním dál nepočítá.

Rintel působí v čele nizozemských drah od listopadu 2014, před tím pracovala v KLM na nejrůznějších pozicích včetně provozu, prodeje a marketingu po dobu 15 let.

„Díky jejím rozsáhlým manažerským, obchodním a provozním zkušenostem přichází člověk, který má blízko k zaměstnancům a který bude spolu se svým týmem nadále utvářet budoucnost KLM jako společnosti zaměřené na zákazníky, udržitelné a finančně zdravé. Jsme přesvědčeni, že k tomu přispěje její znalost odvětví, její kontakty a zkušenosti z politické scény,“ uvedl Cees ‚t Hart, předseda dozorčí rady.

Marjan Rintel. Foto: KLM

Marjan Rintel. Foto: KLM

Novou ředitelku čeká i uhlazování vztahů mezi KLM a francouzským majitelem, společností Air France- KLM. Právě neshody se šéfem skupiny Benjaminem Smothem  byly zřejmě i důvodem Elbersova konce. KLM vykazuje pravidelně lepší hospodářské výsledky. Nizozemsko si nechává v KLM minoritní podíl 6 % a 14 % ve skupině Air France – KLM.

Vztahy jsou napjatější ještě po dnešní zprávě nizozemských médií, podle kterých si Smith nechal za loňský rok vyplatit bonus tři miliony eur. Upozornila na to stanice RTL. Ministryně financí Sigrid Kaag takový bonus považuje za nepochopitelný s ohledem na skutečnost, že Francie a Nizozemsko musely kvůli pandemii koronaviru napumpovat do letecké společnosti miliardy eur.

Tagy Air France - KLM KLM
5 komentářů