Qantas nevěří oživení poptávky, většinu dálkových letů zrušil až do jara příštího roku

Boeing 787-9 Dreamliner ve speciálním nátěru ke 100. výročí od založení letecké společnosti Qantas. Foto: QantasBoeing 787-9 Dreamliner ve speciálním nátěru ke 100. výročí od založení letecké společnosti Qantas. Foto: Qantas

Optimismus, že již v druhé polovině letošního roku dojde k postupnému obnovení poptávky po letech, se začíná z letecké dopravy

Optimismus, že již v druhé polovině letošního roku dojde k postupnému obnovení poptávky po letech, se začíná z letecké dopravy pomalu ztrácet. Ukazuje to i případ australské letecké společnosti Qantas. Ta přestala nabízet všechny mezinárodní lety s výjimkou spojení na Nový Zéland až do konce března příštího roku. V Austrálii navíc začala pro leteckou dopravu platit přísná bezpečnostní opatření a omezení.

Qantas, který je přitom na dálkové dopravě velmi závislý, v rezervačních systémech nabízí u destinací v Asii, Evropě či USA pouze lety partnerských dopravců, nikoliv své, jak upozornil australský server Executive Traveller. V praxi tak bude odstávka dálkových letů trvat téměř přesně rok.

Dosud Qantas počítal s tím, že dálkové lety obnoví v říjnu letošního roku. Už před měsícem při prezentaci hospodářských výsledků šéf Qantas Alan Joyce uvedl, že nečeká obnovení mezinárodní sítě do „reálné velikosti“ až do července příštího roku. „Musíme být realisté a říct si, že to, co se děje po světě, bude ještě nějakou dobu trvat. Potrvá roky, než se mezinárodní letecká doprava vrátí na úroveň, na níž kdysi byla,“ uvedl Joyce.

Qantas už začal s přesunem svých největších letadel A380 do Mohavské pouště v USA. Všech 12 strojů tam bude čekat na příznivější časy pro letectví, kdy je nebude problém znovu zaplnit. Joyce to odhaduje nejméně na tři roky. Už příští týden se Qantas sérií speciálních letů rozloučí s Boeingy 747.

Austrálie v uplynulém týdnu výrazně zpřísnila podmínky pro leteckou dopravu. Do Melbourne například nesmí nikdo přilétnout, v případě Sydney a Perthu je dovoleno mít na palubě jen 50 cestujících u každého letu, u Brisbane jen 30.

Tagy Qantas
18 komentářů