Qantas pošle do pouště většinu dreamlinerů, dálkové lety obnoví až příští rok

Boeing 787-9 Dreamliner ve speciálním nátěru ke 100. výročí od založení letecké společnosti Qantas. Foto: QantasBoeing 787-9 Dreamliner ve speciálním nátěru ke 100. výročí od založení letecké společnosti Qantas. Foto: Qantas

Qantas obnoví dálkové mezinárodní lety nejdříve na jaře příštího roku, letadla posílá do suchého prostředí pouště na jihu Kalifornie.

Australská letecká společnost Qantas chystá po přesunu všech svých letadel Airbus A380 do Mohavské pouště v USA podobný krok i u dalšího typu dálkové flotily. Od září postupně přesune většinu letadel Boeing 787-9 Dreamliner na stejné místo k dlouhodobému uskladnění.

Informoval o tom australský server Executive Traveller. Důvodem je nedostatečná poptávka po dálkových letech, Qantas očekává restart své sítě dálkových linek až na jaře příštího roku.

Podle serveru je ale možné, že nakonec letouny zůstanou odstavené i nejméně rok. Na letišti ve Victorville na jihu Kalifornie je aktuálně odstaveno přes 200 letadel, u kterých jejich provozovatelé ještě doufají, že je vrátí do provozu. Mohavská poušť je oblíbeným místem pro dlouhodobé skladování letounů kvůli suchu, dlouhodobé stání ve vlhčím prostředí letadlům neprospívá.

Qantas neupřesnil, kolik letadel celkem do USA pošle, má jít o většinu flotily. Celkem provozuje Qantas 11 dreamlinerů. Část flotily zůstane v Austrálii.

Dreamlinery se postupně staly jedním ze základů dálkové flotily Qantas. Firma s nimi létá z Austrálie do USA i na lince z Perthu do Londýna. Kvůli překonání krize část dreamlinerů použil jako zástavu pro překlenovací úvěry.

Tagy Boeing 787-9 Qantas Top
7 komentářů