První výsledky povinného nástupu předními dveřmi v Ústí: tržby stouply o statisíce

Trolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda Group

Za jízdenky sice město utržilo více, kvůli zvýšení DPH to však nepovažuje za podstatné.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMÚ) utržil za letošní 1. čtvrtletí na jízdném o 817 tisíc korun včetně DPH více než za stejné období loňského roku.

Meziroční zvýšení přičítá zavedení povinného nástupu předními dveřmi do autobusů a trolejbusů MHD. Díky tomu se podle DPMÚ snížil počet cestujících bez platného jízdního dokladu. „I když se stále setkáváme s pokusy cestujících nastupovat na neplatnou jízdenku,“ dodává mluvčí podniku Jana Dvořáková.

Dopad vyšších tržeb do hospodaření společnosti však považuje dopravní podnik za nevýznamný. Proti němu totiž působí zvýšení sazby DPH u jízdného z 10 na 12 procent.

Kompletní výroční zpráva za minulý rok ještě není k dispozici, za celý rok 2022 však pro srovnání utržil podnik za jízdenky a časové kupóny celkem 113 690 990 korun (bez DPH).

Povinný nástup předními dveřmi zavedl podnik původně jen u autobusů jezdících na „problémové“ sídliště Mojžíř. Od loňského srpna také přestala na sídliště jezdit trolejbusová linka, u níž by podle tehdejších slov představitelů města bylo omezování nástupu obtížné.

Diskriminace. Konec trolejbusů v Mojžíři zasáhl i ty „slušné”, vadí místním. Jiní opatření chválí

Město argumentovalo tím, že linky na Mojžíř se opakovaně potýkají s neplatícími pasažéry a bezpečnostními problémy. Řidiči MHD tak údajně odmítali do Mojžíře jezdit.

Jde o další krok ve snaze ochránit slušné obyvatele a cestující. Prakticky pokaždé musejí vozy projít generálním úklidem. Řidiči čelí agresi cestujících, jednu z našich řidiček cestující z Mojžíře nedávno poplivali,“ popisoval tehdy primátor Petr Nedvědický.

Následně se dané pravidlo rozšířilo na všechny autobusy v síti MHD, od ledna se pak pravidlo sjednotilo i na trolejbusy. Výjimkou jsou nejvytíženější zastávky v centru města na tzv. velkém „L“. Tam je nástup předními dveřmi na linkách zaveden až od 18. hodiny.

Co se týká bezpečnosti ve vozidlech městské hromadné dopravy dle statistických údajů, nedošlo v 1. čtvrtletí k žádnému fyzickému útoku na naše řidiče tak, jak tomu bylo v minulosti,“ uvádí nyní mluvčí.

Do MHD jen předními dveřmi. Ústí mění pravidla přepravy, chystá výjimky pro centrum

Podle dopravního podniku ubylo i stížností od cestujících na nepořádek a chování ostatních cestujících ve vozidlech.

Celkově lze konstatovat, že zavedení nástupu předními dveřmi přispělo k zvýšení bezpečnosti a kvality služeb v MHD,“ uzavírá mluvčí.

V souvislosti s bojem proti neplatícím cestujícím však koncem února postihla dopravu tragická událost. Při útěku před revizorkami v jednom z trolejbusů otevřel muž s dítětem v náručí násilím dveře a vyskočil za jízdy z vozidla. Oba byli s vážnými zraněními převezeni do nemocnice.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem nástup předními dveřmi tržby
54 komentářů