První aerolinka krachuje kvůli koronaviru. Virgin Australia nedostala státní podporu, podle ministra má bohaté akcionáře

Boeing 737-800 v barvách Virgin Australia. Foto: Virgin AustraliaBoeing 737-800 v barvách Virgin Australia. Foto: Virgin Australia

Letecká společnost Virgin Australia je prvním leteckým dopravcem, který po nástupu pandemie koronaviru a omezení cestování krachuje a vstoupil do

Letecká společnost Virgin Australia je prvním leteckým dopravcem, který po nástupu pandemie koronaviru a omezení cestování krachuje a vstoupil do ochrany před věřiteli. Druhé největší aerolinky v Austrálii dnes vstoupily dobrovolně do insolvence a ochrany před věřiteli. Chtějí ale létat dál a najít nové investory.

Virgin Australia oznámila ve své zprávě pro burzu, že neuspěla se žádostí o podporu v hodnotě 1,4 miliardy australských dolarů (22,4 miliard korun) u tamější vlády. Jde zatím o největší oběť krize koronaviru v Austrálii, firma zaměstnává zhruba deset tisíc lidí.

Insolvenčním správcem je společnost Deloitte, která má pomoci firmu dostat z krize. Pokud se tak nestane, Qantas získá na australském trhu prakticky monopol. Virgin Australia mají zhruba třicetiprocentní podíl na trhu vnitrostátních letů v Austrálii. Austrálie zažila podobnou situaci v roce 2001, kdy zkrachoval Ansett Australia.

Zahájili jsme proces hledání investorů, máme již několik vážných zájemců,“ řekl Vaughan Strawbridge z Deloitte. Virgin Australia v prohlášení uvedla, že aerolinka zůstává v provozu, stejně tak management. Většina letadel je ale na zemi. Dopravce se potýká s dlouhodobými dluhy, které dosáhly už 5 miliard dolarů. Firma má ve flotile 90 letadel.

Australská vláda uvedla, že chce mít v zemi nejméně dvě velké aerolinky kvůli konkurenci. „Nebudeme zachraňovat aerolinku s velkými zahraničními akcionáři, kteří mají dostatečně hluboké kapsy a patří jim 90 % akcií,“ uvedl ministr financí Josh Frydenberg. Kromě zakladatele, skupiny Virgin britského miliardáře Richarda Bransona jsou mezi majiteli Etihad Airways, Singapore Airways, čínská HNA Group nebo Nanshan Group. Virgin Australia už minulý týden požádala o přerušení obchodování s jejich akcemi.

Problémy hlásí i další firma s účastí Richarda Bransona: britské Virgin Atlantic. Miliardář britské vládě nabídl, že za úvěr umožňující přežití aerolinek dá do zástavy svůj ostrov v Karibiku.

Sdružení leteckých společností IATA odhaduje ztráty způsobené pandemií koronaviru na nejméně 314 miliard dolarů. Potíže mají prakticky všichni dopravci. Například Norwegian včera oznámil propuštění více než dvou třetin zaměstnanců.

Tagy omezení letů kvůli koronaviru Virgin Australia
12 komentářů