Norwegian kvůli krizi poslal do konkurzu první dceřiné firmy, dvě třetiny pilotů a letušek jsou bez práce

Boeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen SyversenBoeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen Syversen

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle, která bojovala o přežití ještě před vypuknutím krize způsobené pandemií koronaviru, se rozhodla poslat do

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle, která bojovala o přežití ještě před vypuknutím krize způsobené pandemií koronaviru, se rozhodla poslat do konkursu své čtyři dceřiné firmy v Dánsku a Švédsku. O práci tak přijde přes 4 500 pilotů a palubních průvodčích.

Norwegian konec čtyř společností oznámil v tiskové zprávě. Jako důvod firma uvedla uzemnění letadel kvůli globálnímu omezení cestování. „Většina letů Norwegian byla zrušena, vypadly příjmy z prodeje letenek. Náklady ale zůstaly. Piloti a palubní průvodčí jsou zaměstnání přes pobočky firmy v jednotlivých zemí. Bohužel, i přes veškerá opatření jsme museli rozhodnout, že některé tyto společnosti pošleme do konkurzu,“ uvedl Norwegian v prohlášení. Firma současně uvedla, že brzy bude možné piloty a letové zaměstnance z krachujících společností znovu přijmout.

Jde o firmy Norwegian Pilot Services Sweden AB, Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS a Norwegian Air Resources Denmark LH ApS.

Norwegian zatím získal vládní pomoc v Norsku, kde má stát zájem na udržení některých vnitrostátních linek. Firma žádá o peníze i ve Švédsku a Dánsku. V Norsku firma získala peníze na mzdy zaměstnanců, proto zde propouštět nemusí, v Dánsku a Švédsku na podobnou pomoc firma nedosáhla.

Skandinávský dopravce současně ohlásil, že oznámil propouštění v další firmách, přes které zaměstnává pilota a palubní personál v dalších zemích. Celkem se propuštění dotkne 1 571 pilotů a 3 134 členů palubních posádek. Zhruba 700 pilotů a 1 300 palubních průvodčích zůstává v zaměstnaneckém poměru, jde hlavně o zaměstnance v Norsku, Francii a Itálii.

Tagy Norwegian Air Shuttle
18 komentářů