Provoz na Letišti Praha klesl během týdne o 88 %, vzrostl jen pouze objem odbaveného nákladu

Vykládka letadla Smartwings se zdravotnickým materiálem. Foto: Správa státních hmotných rezervVykládka letadla Smartwings se zdravotnickým materiálem. Foto: Správa státních hmotných rezerv

Objem odbaveného nákladu na Letišti Praha za poslední měsíc stoupl o 26,5 %, letový provoz celkově spadl o 88 %.

Objem odbaveného nákladu na Letišti Praha za poslední měsíc stoupl o 26,5 %, letový provoz celkově spadl o 88 %. Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik Letiště Praha. Celková provozní čísla za březen má státem vlastněná firma zveřejnit zítra.

Podle statistik Letiště Václava Havla Praha odbavilo za poslední měsíc celkem 44 speciálních letů s nákladem zdravotnického materiálu. První letadlo se zdravotnickým materiálem na palubě přistálo v Praze v pátek 20. března. Do České republiky se tak dostalo až 1 200 tun zdravotnické pomoci. Od 18. března odbavilo pražské letiště také celkem 33 repatriačních příletů a odletů s cestujícími na palubě. V jejich rámci přicestovalo do České republiky více než 3 600 cestujících, většinou čeští občané vracející se ze zahraničí domů ke svým rodinám a blízkým. Naopak, z České republiky mohlo tímto způsobem odcestovat zpět domů přibližně 900 cizích státních příslušníků.

Na odbavení letů se zdravotnickými dodávkami se v první linii podílí zaměstnanci Letiště Praha a jeho dceřiných společností, ale také další handlingové společnosti a ostatní partnerské organizace, například Hasičský záchranný sbor ČR, Policie ČR, Armáda ČR nebo Správa státních hmotných rezerv ČR. Právě díky jejich práci a nasazení se do zdravotnických zařízení již přes měsíc dostává tolik potřebná pomoc,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. Letiště se podle něj včas předzásobilo ochrannými a dezinfekčními prostředky.

Celkově provoz na Letišti Václava Havla Praha i nadále klesá. Zatímco loni v posledních sedmi březnových dnech letiště odbavilo přibližně 2 550 příletů a odletů, letos to za stejné období bylo podle předběžných odhadů 312 pohybů, jde tak o pokles o téměř 88 %.

„Letiště proto především s ohledem na nutnou úsporu nákladů přistoupilo k postupnému utlumování provozu. V Terminálu 1 je provoz soustředěn do prstu B. Naproti tomu v Terminálu 2 došlo k omezení některých částí zdejší infrastruktury, například informačních přepážek nebo centrální bezpečnostní kontroly, která je v provozu jen na přesně dedikované nepravidelné odlety,“ uvedlo Letiště Praha v tiskové zprávě.

Tagy letiště praha omezení letů kvůli koronaviru
4 komentáře