Soumrak čtyřmotorových letadel. Lufthansa jich vyřadí 18 včetně A380

Lufthansa a její Airbus A340-600. Foto: LufthansaLufthansa a její Airbus A340-600. Foto: Lufthansa

Krize v letecké dopravě urychluje konec největších osobních letadel se čtyřmi motory. Po nedávném vyřazení letounů Boeing 747 z flotily

Krize v letecké dopravě urychluje konec největších osobních letadel se čtyřmi motory. Po nedávném vyřazení letounů Boeing 747 z flotily KLM a Qantas přistoupila k velké redukci největších strojů také německé Lufthansa.

V tiskovém prohlášení firma uvedla, že vyřazení celkem 18 strojů je součástí prvního balíčku opatření, kterým firma reaguje na zásadní propad poptávky. „Neočekáváme, že se letectví rychle dostane na úroveň letectví před nástupem pandemie koronaviru,“ uvedla firma v prohlášení. Lufthansa očekává, že návrat na původní hodnoty potrvá roky.

Německý dopravce proto rozhodl o trvalém vyřazení celkem šesti Airbusů A380, sedmi Airbusů A340-600 a pěti Boeingů 747-400. Kromě toho zmizí z flotily dalších jedenáct Airbusů A320.

Lufthansa už dříve uvedla, že v roce 2022 šestici A380 vrátí podle plánu zpět Airbusu. Další širokotrupá letadla skončí dříve, než firma původně plánovala; firma to vysvětluje jejich ekonomickou nevýhodností a dopadem na životní prostředí.

Stejně tak zmizí z flotily Lufthansy Cityline tři další A340-300, jde o letadla nasazované hlavně na turistické linky. Eurowings vyřadí deset Airbusů A320. Celá skupina rovněž ukončí činnost značky Germanwings, s koncem počítal původní strategie před krizí, dojde jen k urychlení celého procesu.

Další škrty čekají i Austrian Airlines, Swiss a Brussels Airlines.

Tagy Airbus A340 Airbus A380 Boeing 747 Lufthansa omezení letů kvůli koronaviru Top
20 komentářů