Proti stavbě Pražského okruhu je i hnutí ANO. Uzávěrka námitek vyprší o půlnoci

Vizualizace křižovatky Pražského okruhu u Běchovic. Foto: ŘSDVizualizace křižovatky Pražského okruhu u Běchovic. Foto: ŘSD

Podle Andreje Babiše dálniční stavby zdržují aktivisté. Proti stavbě další části Pražského okruhu podaly odvolání Horní Počernice, kde je ve vládnoucí koalici hnutí ANO 2011.

Poslední den mají dnes odpůrci jedné z nejsledovanějších dopravních staveb v Česku. Do půlnoci mohou podat ke stavebnímu úřadu městské části Praha-Uhříněves námitky proti vydanému územnímu rozhodnutí na stavbu části Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi. Už dnes je jasné, že proti stavbě jsou i někteří politici z hnutí ANO.

„Termín pro podání odvolání byl včera. Pokud ale připadá na den pracovního klidu, posouvá se na další pracovní den, je tedy až dnes o půlnoci,“ řekla mluvčí městské části Praha 22 Petra Vaňková. O odvolání bude rozhodovat pražský magistrát.

Vydání nepravomocného územního rozhodnutí na konci července je důležitým krokem v přípravě stavby, která patří mezi nejdůležitější dopravní stavby v zemi.

Už dnes je ale jasné, že proti stavbě přijdou námitky. Proti je například městská část Horní Počernice. Na facebookovém profilu městské části to oznámila radní za hnutí ANO 2011 Jana Hájková. Stavba této části nezasahuje do katastrálního území Horních Počernic.

Radní městské části v odvolání poukazují na to, že při vydání územního rozhodnutí došlo například k věcně nesprávnému posouzení dopravně-inženýrských podkladů nebo nesprávnému posouzení vlivu záměru na hluk. „Odvolání bylo zpracováno ve spolupráci s odborníky a advokátními kancelářemi,“ uvedla Hájková.

https://www.facebook.com/UMCHorniPocernice/posts/748740805940319

Premiér a předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš letos na jaře prohlásil, že stavby dálnic zdržují různí ekologičtí aktivisté, nejčastěji pak organizace Děti Země. Podle něj jsou pak desítky tisíc lidí rukojmí aktivistů. Za zdržování přípravy Pražského okruhu kritizoval stavební úřad v Uhříněvsi také ministr dopravy Karel Havlíček. Starosta městské části ho za slova o panoptiku vyzval k omluvě.

Dva roky trvající územní řízení

Úřad Prahy 22 vydal územní rozhodnutí na konci července po téměř dvou letech od podání žádosti a po více než roce od zahájení řízení. To se protáhlo mimo jiné kvůli chybě úřadu, který loni opomněl obeslat všechny účastníky řízení a v rozeslané dokumentaci chyběla některá plynová zařízení. V prosinci se tak muselo opakovat veřejné projednání.

Pražský okruh. Zdroj: Deník, Vltava Labe Media

Pražský okruh.
Zdroj: Deník, Vltava Labe Media

Téměř 13 kilometrů dlouhý úsek vyjde podle dnešních odhadů na deset miliard korun. Stavba by měla začít v roce 2022 a skončit o tři roky později. Jde zřejmě o nejpotřebnější chybějící část české dálniční sítě, která má mimo jiné vyvést z Prahy těžkou tranzitní dopravu. Oddechne si především Spořilov. Jednou z podmínek ministerstva životního prostředí je předchozí výstavba obchvatu Běchovic a Úval na kolínské silnici číslo 12.

Silniční okruh kolem Prahy (SOKP) se staví od konce 70. let a dosud je z plánovaných 82 kilometrů hotovo necelých 40. Poslední hotový úsek, který propojil plzeňskou D5 a brněnskou D1, otevřel prezident Václav Klaus v roce 2010. Kromě stavby 511 (Běchovice – Modletice) chybějí další tři úseky na severu města, s jejich dokončením se počítá při optimistickém scénáři koncem dekády.

 

Tagy Modletice - Běchovice Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic SOKP 511 Top
132 komentářů