Panoptikum? Úředníci z Uhříněvsi žádají po Havlíčkovi omluvu kvůli okruhu

Pražský okruh, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravyPražský okruh, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravy

Ministerstvo dopravy se dostalo do sporu s úřadem městské části Praha 22 v Uhříněvsi. Tamní úředníci se cítí dotčeni výroky

Ministerstvo dopravy se dostalo do sporu s úřadem městské části Praha 22 v Uhříněvsi. Tamní úředníci se cítí dotčeni výroky ministra Karla Havlíčka, který je kritizoval za průtahy kolem dostavby části Pražského okruhu. Po ministrovi žádají omluvu. Kritikou na uhříněvské úředníky přitom nešetřil ani Havlíčkův předchůdce Vladimír Kremlík.

Konkrétně jde o územní rozhodnutí pro úsek okruhu Modletice – Běchovice, který má propojit dálnice D1 a D11. Úřad Prahy 22 vydal územní rozhodnutí minulý týden po téměř dvou letech od podání žádosti a po více než roce od zahájení řízení. To se protáhlo mimo jiné kvůli chybě úřadu, který loni opomněl obeslat všechny účastníky řízení a v rozeslané dokumentaci chyběla některá plynová zařízení. V prosinci se tak muselo opakovat veřejné projednání.

„Uhříněves zlomena. Panoptikum, kdy klíčový pražský okruh 14 měsíců nelogicky blokoval úředník z Uhříněvsi je u konce. Po tlaku ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic jsme konečně získali územní rozhodnutí,“ napsal Havlíček 30. července na Twitteru. Ministerstvo pak v kritice pokračovalo i na svém webu, kde uvedlo, že v procesu „chyběla například jakákoliv nahraditelnost zástupce stavebního úřadu, celý proces tak opakovaně zastavila dovolená zaměstnankyně stavebního úřadu, což považujeme za neakceptovatelné“.

Úřad městské části se proti kritice ohradil a Havlíčkův komentář označil za neprofesionální. „Zástupci úřadu považují za vhodné, aby se pan Havlíček za svá zcela nevhodná slova na konto vydaného územního rozhodnutí veřejně omluvil,“ napsal úřad ve zprávě.

Úřad podle svého dnešního vyjádření postupoval k vydání rozhodnutí podle právních předpisů. „Vzhledem k tomu, o jak exponovanou stavbu se jedná z hlediska projednávání, není možné očekávat vydání územního rozhodnutí v řádu měsíců,“ uvedl za úřad jeho tajemník Roman Petr. Úřad se zároveň vymezil proti názorům, že úředníci proces blokovali. Potřebná doplnění pro vydání rozhodnutí došla úřadu až letos v červnu, uvedl.

Podle ministerstva nicméně třenice ukazují na hlubší problém, kterým je skutečnost, že velké dopravní stavby schvalují malé stavební úřady, jejichž kádry nemají potřebné zkušenosti. Změnu má přinést nový stavební zákon. Ten zavádí specializovaný stavební úřad, „kde budou strategické dopravní stavby projednávat odborníci s bohatými zkušenostmi s tímto typem záměrů. Tím předejdeme obdobným situacím, jaká nastala v Uhřiněvsi.“

ČTK + redakce

Tagy Ministerstvo dopravy Modletice - Běchovice Praha 22 - Uhříněves Pražský okruh
61 komentářů