Propojení Českých drah s carsharingem přineslo přes tisíc jízd

Propojení Českých drah a sdílených aut Autonapůl. Foto: České dráhyPropojení Českých drah a sdílených aut Autonapůl. Foto: České dráhy

Cílem carsharingu je snižovat počet aut ve městech.

České dráhy a družstvo Autonapůl poprvé zveřejnily data o tom, jaký je mezi cestujícími zájem o využívání služeb sdílených aut za body z věrnostního programu dopravce ČD Body.

Za dva roky spolupráce zvolili lidé možnost slevy na sdílené auto dohromady 1134krát. Posiluje také trend, kdy lidé kombinují cestu veřejnou dopravou na delší vzdálenosti s využitím sdíleného auta na posledních pár kilometrů do cíle své cesty.

Carsharing se s veřejnou, tedy i vlakovou dopravou výborně doplňuje, a 1134 vydaných voucherů v hodnotě více než čtvrt milionu korun to podle mě jen podtrhuje,“ hodnotí spolupráci v programu ČD Body ředitel společnosti Autonapůl Michal Šimoník. „Lidé se mezi velkými městy pohodlně svezou vlakem a po cestě mohou pracovat nebo relaxovat, na takzvanou poslední míli si pak ve výstupním městě vezmou sdílené auto a dojedou do cíle. Cestující tak ušetří čas i nervy v kolonách, sníží svou uhlíkovou stopu a ještě za to získají slevu. Stačí, aby se on-line registrovali do systému, vybrali si auto z až šesti kategorií podle velikosti a komfortu. V koncové stanici si jej aplikací v telefonu vyzvednou a jedou,” dodává Šimoník.

Třetí nejoblíbenější kategorie odměn

„Po našich vlastních produktech a slevách na kulturu jsou vouchery na sdílená auta třetí nejoblíbenější kategorií odměn. Těší nás to, protože carsharing považujeme za přirozenou doplňkovou službu navazující na železniční osobní dopravu v rámci první a poslední míle,“ doplňuje ředitel Odboru dálkové dopravy ČD Petr Vondráček. V rámci programu ČD Body si zákazníci Českých drah mohou tento benefit vyzvednout aktuálně za 40 bodů. Sleva činí 250 korun.

Jedním z hlavních cílů družstva Autonapůl je snížit počet aut ve veřejném prostoru a věnovat uvolněný prostor lidem. „Mezi našimi uživateli jsou rodiny, podnikatelé a firmy s podobnými hodnotami, jaké zastáváme my, ale i společnosti, které potřebují čas od času využít auto navíc a operativní leasing nebo nákup vozu je pro ně neekonomický nebo v současné situaci příliš svazující. I to jsou důvody, proč jedno moderní sdílené auto dokáže nahradit i více než 15 soukromých aut,“ popisuje filozofii družstva Šimoník. Družstvo má osmdesát aut různých kategorií v Praze, Brně, Pardubicích, Hradci Králové, Liberci, Plzni, Ostravě a Olomouci.

Tagy Autonapůl.cz carhsharing ČD Body České dráhy
18 komentářů