Prodeje letenek meziročně klesly o 40 %, do Itálie až o 90 %. Na kompenzace za zrušený let není podle úřadu nárok

Letiště Praha, jumbo Korean Air. Pramen: Letiště PrahaLetiště Praha, jumbo Korean Air. Pramen: Letiště Praha

Letecké společnosti zažívají kvůli obavám cestujících i doporučením řady zemí necestovat kvůli epidemii koronaviru extrémní pád poptávky v řádu desítek

Letecké společnosti zažívají kvůli obavám cestujících i doporučením řady zemí necestovat kvůli epidemii koronaviru extrémní pád poptávky v řádu desítek procent.

Největší prodejce letenek v Česku, skupina Student Agency, hlásí například za posledních sedm dní o 40 % nižší tržby než za stejné období loňského roku. Největší pokles se týká destinací v Jihovýchodní Asii a Itálii.

Nejvíce klesl zájem o destinace v jihovýchodní Asii, které jsou jinak v tomto období oblíbeným cílem turistů. Pokles souvisí i s opatřením, které přijaly jednotlivé státy či dopravci, kdy není například možné do některých oblastí cestovat s přestupem v Číně. Pokud bychom měli uvést příklad, tak v posledních sedmi dnech v meziročním srovnání klesl zájem o letenky na Bali o 60 %, do Thajska o 60 %, na Srí Lanku o 30 %,“ řekla ředitelka prodeje letenek ve Student Agency Věra Janičinová.

V případě Itálie podle ní klesly prodeje letenek do měst v severní Itálii o 90 %, celkově za celou zemi o 70 %. „Nicméně jsme i do Itálie zaznamenali poptávku po letenkách, ačkoliv v menší míře. Lidé obecně nemají strach cestovat, motivem ke zrušení cesty je často například to, že akce, na niž měli do zahraničí vycestovat byla organizátory zrušena,“ dodala.
Pokles zájmů je i u destinací, kde se zatím epidemie neřeší, například do USA či Karibiku. Podle Janičinové ale není ještě tak drastický jako u jiných destinací. „Celkově lze říci, že v rámci našich statistik se zájem o destinace tak trochu rozmělnil. Zákazníci stále chtějí cestovat, hledají ale neobvyklé destinace, do kterých by například za jiných okolností v tomto ročním období cestu nezvažovali. Meziročně tak vzrostl zájem třeba o Göteborg, Stockholm nebo Petrohrad. Ohřát se lidé létají na Maltu,“ dodala Janičinová.

Cestující nemohou počítat s tím, že by za zrušení letenek na sever Itálie v kratší době než 14 dní před odletem získali kompenzaci podle evropského nařízení 261/2004. Mají pouze nárok na vrácení peněz. „Považujeme situaci za zásah vyšší moci, proto se kompenzace na tyto případy nevztahují,“ řekl mluvčí Úřadu civilního letectví Vítězslav Hezký.

Aerolinky začínají proto řešit, jak podpořit poptávku cestujících, aby si dál kupovali letenky. Například AirAsia X přišla s netradiční nabídkou neomezeného cestování na celý rok, řada mimoevropských dopravců začalo nabízet bezplatnou změnu rezervace. Tato vlna už dorazila i do Evropy. Dnes oznámily možnost nákupu letenek s možností bezplatné změny bez přirážky British Airways.

Marketingové akce aerolinek na oživení zájmu o létání slibují cestujícím možnost pořídit let v příštích měsících levněji než v jiných letech.

Tagy koronavir Koronavirus
20 komentářů