Příští stanice kovošrot. České dráhy prodaly 109 tornád, honeckerů a spol.

Elektrická jednotka řady 460, která bývá nasazována na spěšné vlaky Přerov - Valašské Meziříčí. Foto: České dráhyElektrická jednotka řady 460, která bývá nasazována na spěšné vlaky Přerov - Valašské Meziříčí. Foto: České dráhy

Odhadovaný výnos ze šrotace je 32 milionů korun.

Celkem 109 vyřazených vozidel Českých drah z různých míst po celé republice zamíří ke šrotaci. Kupcem je společnost Recycling – kovové odpady z Chotěboře.

Vyplývá to z kontraktu zveřejněného v registru smluv. Odhadovaná cena za materiál je 32 milionů korun. Podle smlouvy bude finální cena vypočítána podle hmotnosti zpracovaného materiálu, kontrakt pak řeší jednotkovou cenu za tunu železa, hliníku a mědi.  Stejná společnost odebrala už v minulosti desítky jiných vozidel Českých drah, například v roce 2021 celkem 71 vagónů.

Podle zveřejněného seznamu míří do šrotu zejména jednotky řad 460 (přezdívané tornádo) a 560 s vloženými vozy, mezi prodanými vozy k likvidaci je také několik desítek osobních vozů zejména řad B, Bdt, BDs či Bdmtee. Vozy řady Bdmtee přezdívané honeckery či honeckerova pomsta jsou na seznamu vozidel k likvidaci nejmladší. Kompletní seznam je zde. Jde o vyřazená vozidla, která již dosloužila a České dráhy vzhledem k jejich stavu už nepočítaly s jejich prodejem pro další využití v provozu. Kupující má vozidla rozložit a následně zlikvidovat na tříděný kovový odpad a odvézt do hutí.

Samotná šrotace má probíhat v provozovně firmy ve Vysokém Mýtě, hotovo má být do konce ledna příštího roku.

Tagy České dráhy likvidace žkv Recycling - kovové odpady šrotace vlaků
201 komentářů