Přibylo rezidentů, ubylo aut. Katovice hodnotí změny v parkování

Parkování v Katovicích. Zdroj: KatowiceParkování v Katovicích. Zdroj: Katowice

Cílem nové parkovací politiky je omezit počet přijíždějících vozidel z mimoměstských oblastí do centra.

Polské Katovice zavedly 1. prosince novou parkovací politiku. Přibyly parkovací zóny a zdražilo parkování nerezidentů. Efekty změn se dostavily prakticky ihned.

Město zaznamenalo ve srovnání s listopadem loňského roku stoprocentní nárůst počtu přihlášek k trvalému pobytu a padesátiprocentní pokles vjíždějících i projíždějících vozidel. Více automobilů začalo využívat záchytná parkoviště u exponovaných přestupních terminálů.

Volných míst v centru města naopak hromadně přibylo. Symbolem změn se stalo parkoviště na náměstí Slezského Sejmu v blízkosti nejdůležitějších úřadů, které je na rozdíl od minulosti každé ráno prakticky prázdné.

Cílem nové parkovací politiky je omezit počet přijíždějících vozidel z mimoměstských oblastí do centra. Katovice leží v obrovské aglomeraci několika měst. Rezidenti v zónách placeného stání A nebo B si mohou za symbolický poplatek v přepočtu asi 113 nebo 55 korun na měsíc či 284 nebo 142 korun na čtvrt roku předplatit rezidentní parkovací kartu. Finančně zvýhodnění jsou rovněž lidé žijící v Katovicích, ale mimo zmíněnou dvojici parkovacích zón.

Lidé žijící mimo Katovice, kteří by chtěli stát v zónách každý den osm hodin, by měsíčně nově platili téměř sedm tisíc korun. Parkovné se platí prostřednictvím mobilních aplikací či automatu. Ku kontrole poslouží městu dvě speciální vozidla.

Tagy Katovice parkování Polsko
44 komentářů