Při akrobatické show během ceremoniálu k otevření „nového“ polského letiště se srazila dvě malá letadla

Nové letiště Varšava-Radom. Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Warszawa-RadomNové letiště Varšava-Radom. Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Warszawa-Radom

Nikomu se nic nestalo, piloti zvládli s oběma stroji bezpečně přistát.

Na čtvrtečním slavnostním otevření přestavěného letiště Varšava-Radom došlo k nešťastnému incidentu, při kterém se během akrobatické show srazily dva letouny PZL-130 Orlik. Nikomu se nic nestalo, piloti zvládli s oběma stroji bezpečně přistát. Trosky letadla dopadly na nedaleký soukromý pozemek. Informovala o tom polská televize TVN24. Další podrobnosti zatím nejsou známy.

Ceremoniálu znovuotevření původně neúspěšného regionálního letiště, vzdáleného asi sto kilometrů jižně od Varšavy, se zúčastnil i polský premiér Mateusz Morawiecki. Podle něj je taková investice důkazem odstranění kletby, kterou na město Radom po červnu roku 1976 uvalili komunisté. Již dříve však prohlásil šéf Ryanairu, že letiště Varšava-Radom je jeden z nejhloupějších nápadů v historii Polska.

Očekává se, že letiště poslouží zejména cestujícím žijícím v okruhu do 150 kilometrů od dvousettisícové Radomi. Odlehčit má údajně přetíženému Chopinově letišti, a to navzdory připravované výstavbě nového hlavního letiště s kapacitou až 100 milionů odbavených cestujících ročně, které se má stát jedním z největších evropských letišť.

V prvním roce provozu se předpokládá asi 250 tisíc odbavených cestujících

Původní malý terminál letiště v Radomi z roku 2014 nahradil zcela nový s kapacitou tří milionů odbavených cestujících ročně. Nová je také veškerá letištní infrastruktura včetně jedenácti stojánek pro letadla typu Airbus A320 nebo Boeing 737. Prodloužena byla rovněž vzletová a přistávací dráha. V prvním roce by mělo letiště obsloužit na 250 tisíc pasažérů. Už příští rok by mohlo být číslo o 200 tisíc vyšší.

Jak deník Zdopravy.cz již dříve informoval, letiště Varšava-Radom nabídne prozatím pravidelné lety do Paříže, Říma, Prevezy a Tirany. Všechny budou v režii LOT Polish Airlines. Charterové lety dopraví turisty do Varny, Burgasu, Antalye, Monastiru a na Djerbu. Letecké společnosti mají do Radomi lákat výhodně nastavené poplatky. Podle dostupných informací vychází na cestujícího v porovnání s Chopinovým letištěm až pětkrát levněji.

Slavnostní ceremoniál k zahájení provozu nového letiště Varšava-Radom.
Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Warszawa-RadomSlavnostní ceremoniál k zahájení provozu nového letiště Varšava-Radom.
Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Warszawa-RadomSlavnostní ceremoniál k zahájení provozu nového letiště Varšava-Radom.
Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Warszawa-Radom
Tagy Letiště Radom Letiště Varšava-Radom Polsko Radom RDO varšava
2 komentáře