„Nové“ polské letiště Varšava-Radom hlásí připravenost, první cestující odbaví 27. dubna

Terminál v Radomi. Foto: Letiště Varšava-RadomTerminál v Radomi. Foto: Letiště Varšava-Radom

Původně neúspěšné regionální letiště vzdálené asi sto kilometrů jižně od Varšavy prošlo během několika let masivní přestavbou.

V Polsku zahájí již brzy provoz „nové“ letiště Varšava-Radom. První let na něm přistane 27. dubna. Půjde o spoj domácí letecké společnosti LOT z Paříže. Informovala o tom polská tisková agentura PAP. Připravenost letiště potvrdilo jeho třídenní testování. Akce se zúčastnilo přes tisíc lidí.

Původně neúspěšné regionální letiště vzdálené asi sto kilometrů jižně od Varšavy prošlo během několika let masivní přestavbou. Malý terminál, který vznikl teprve v roce 2014, nahradil zcela nový s kapacitou tří milionů odbavených cestujících ročně. Nová je také veškerá letištní infrastruktura včetně jedenácti stojánek pro letadla typu Airbus A320 nebo Boeing 737. Prodloužena byla rovněž vzletová a přistávací dráha.

Čtyři pravidelné linky, všechny v režii domácího LOTu

Očekává se, že letiště poslouží zejména cestujícím žijícím v okruhu do 150 kilometrů od dvousettisícové Radomi. Odlehčit má podle některých vyjádření přetíženému Chopinově letišti, a to navzdory plánované a tehdy čerstvě oznámené výstavbě nového hlavního letiště s kapacitou až 100 milionů odbavených cestujících ročně, které se má stát jedním z největších evropských letišť.

Z centra Varšavy dopraví cestující na letiště speciální autobusové spoje, jejich jízdní řád bude navazovat na ten letový. Autobusy spojí letiště i s vlakovým nádražím v Radomi. Ve všední den se uskuteční celkem 88 jízd v každém směru.

Letiště Varšava-Radom nabídne prozatím pravidelné lety do Paříže, Říma, Prevezy a Tirany. Všechny budou v režii LOT Polish Airlines. Charterové lety dopraví turisty do Varny, Burgasu, Antalye, Monastiru a na Djerbu. O dalších linkách vedení letiště průběžně jedná. Možná přítomnost jiných tradičních leteckých společností je momentálně otázkou, podle šéfa Ryanairu je letiště Varšava-Radom jeden z nejhloupějších nápadů v historii Polska připomínající počínání komunistů v 50. letech.

Nové letiště Varšava-Radom. Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Warszawa-RadomNové letiště Varšava-Radom. Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Warszawa-RadomNové letiště Varšava-Radom. Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Warszawa-RadomTestování nového letiště Varšava-Radom. Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Warszawa-RadomNové letiště Varšava-Radom. Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Warszawa-RadomNové letiště Varšava-Radom. Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Warszawa-Radom
Tagy Letiště Radom Letiště Varšava-Radom LO LOT LOT Polish Airlimes Polsko Radom RDO varšava
39 komentářů